За отстраняването на Първанов събрани 161 подписа

[img]http://freshnewsbg.com/newsimages/001108243909_01.jpg[/img]
Председателят на парламентарната комисия по правни въпроси Искра Фидосова съобщи пред БНР, че до снощи са събрани 161 подписа за започване на процедура за импийчмънт на президента Георги Първанов. Днес подписката ще бъде депозирана в деловодството на Народното събрание.

Припомняме, управляващата партия поиска отстраняването на Георги Първанов, тъй като според представителите на ГЕРБ той е нарушил чл. 32, ал. 2 от Конституцията на Република България, огласявайки разговорът между него и финансовият министър, проведен по повод на личното неодобрение на Георги Първанов към поведението на Симеон Дянков в забавно тв шоу.

Предвижда се дебатите за импийчмънт на президента да бъдат проведени идната сряда.Според основния закон предложението за прекратяване пълномощията на държавния глава трябва да бъде подкрепено от повече от две трети от народните представители.
Ако вносителите успеят да осигурят подкрепата на 161-те и в сряда, то обвинението ще бъде внесено в Конституционния съд, който трябва да го разгледа и да се произнесе по него в едномесечен срок.

Спасов

*

Top