За ревящата Бориславова и 120-те кърджалийски бизнесмени от „черния списък“

Бившата любима на Бойко Борисов била най-влиятелната жена в България, обяви Кеворк Кеворкян. За Цветелина Бориславова иде реч. Тя е банкерка. В Смолян я знаят, че Пампорово е нейно, а в Кърджали я сочат за едно от виновните лица за катастрофата с Оловно-цинковия комбинат.
Тази влиятелна жена „изрева” в предаването „Всяка неделя” (очаквано неудобните въпроси й бяха спестени) от действията на Националната агенция по приходите (НАП). Била е силно изненадана от проверка на нейните доходи и бизнес.
 
*
В Кърджали през последните 4 години бяха проверявани около 120 бизнесмени (б. р. – твърди се, че са много повече, но в случая визираме така нар. „наказателен списък”). Всичко се случваше по някакви невидими инструкции, вървящи от кабинета на бившия финансов министър Симеон Дянков, през кабинета на шефа на НАП, до канцеларията на началника на приходната агенция в Кърджали.
Днес Бориславова твърди, че има много врагове и не крие изненадата си, че НАП я проверява. 120-те бизнесмени вероятно и те имат душмани, но нито един от тях не се направи на неприятно сюрпризиран през тези години. Всеки един намираше обяснение, което не е присъщо на демократична държава в Европейския съюз.
Следва да се признае, че идеята на сценария „Преследвани от данъчните” беше да се мачкат предприемачите, да им се налагат санкции, за да се пълнел бюджета. Поне това си мислел Дянков. Хем приходи, хем просперитет на „нашите приятели”.
Днес Бориславова не може да проумее, че има разпити за всички нейни пътувания, лични разноски, че се пускат писма до гранична полиция за отчет къде е ходила извън граница, че има запитване до всички банки, в които е имала сметки за 10 години назад и т. н.
Тя или е наивна и доказва, че е назначена банкерка, или взема всички останали бизнесмени и всички данъкоплатци за балъци.
Точно това, което шокира Бориславова, се правеше в последните 4 години. Стигаше се дори до куриози. На част от проверяваните се начисляваха нощувки и дневни разходи при гостуване на братя и сестри в чужбина. Как звучи само, а? „Пиша ти 70 евро нощувка в Истанбул и 30 евро дневни разходи. Не може да си спал при брат си. Да изпрати доказателство”!?
Бориславова отрича проверките да са по сигнали. Защото ако е така, е било редно в подобен случай да й бъде директно съобщено. Може, може. Десетки са анонимните сигнали до НАП в последните 4 години, по които са правени 6-месечни проверки. Самите служители в НАП установяваха, че сигналите са анонимни, от което следва, че може да са писани и от шефа и от партийни другари, но приходната институция си продължаваше със следващите точки в инструкциите за проверки и ревизии.
“Такива проверки не се правят дори на хора, които са в затвора за ясни престъпления”, тъжно констатира най-влиятелната българка. Тука може и да е права, ама защо нито веднъж не се сети да го каже на приятеля си Симеон Дянков, че с този казармен подход нито бюджет се пълни, нито на власт се остава.
Факт е, че от тези репресии се получи обратният ефект. Мачканите бизнесмени не вдигнаха приходите. Оказа се, че Дянков е взимал от здравните пари на народа. Тепърва пък държавата ще изплаща средства за загубени дела. Самият Дянков беше определен като “недоразумение” от Бойко Борисов. Кърджали пък от регион с най-чиста икономика преди 3 години, сега е шампион на България по… сива икономика. Това обявиха само преди дни от Асоциацията на индустриалния капитал в България.
24rodopi
hard admin

*

Top