За 43 % от децата до 11 години българският не е майчин, в Кърджалийско – над 80 %

Почти половината деца у нас говорят и разбират трудно български. За 43% от тях до 11 години той не е майчин, показва последното проучване на Евростат, съобщи председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева. Най-голям е процентът в регион Кърджали – над 80 на сто.

Тя уточни, че за първи път в статистиката са включени и децата от детските градини.

В същото време процентът расте, когато става дума само за учениците, сочи класация на Центъра за демографски политика (ЦДП). Според тревожните данни, изпратени до новия министър на образованието проф. Стефан Воденичаров, повече от половината от тях са от малцинствата и трудно се справят с официалния език в страната.

През 2010 г. образователния министър Сергей Игнатов заяви, че за почти 48% от децата българския не е майчин. Тази тенденция се запазва и дори се увеличава, за да стигне сегашните нива над 50%, уточни проф. Петър Иванов от ЦДП.

Проблемите от демографска гледна точка продължават с факта, че България е първа по неграмотност в Европейския съюз, тъй като 41% от учениците са напълно неграмотни. Освен това страната ни е едва на 53 място, далеч зад Киргизстан, Тонга, Тринидад и Тобаго, по грамотност за 2012 г.

hard admin

*

Top