За 9 дни – 18 дела за изборите! Споровете са за селски кметове и общински съветници

Загубили на изборите на 25 октомври политически партии, кандидати за кметове и общински съветници не приеха решенията на Общинските избирателни комисии (ОИК) и потърсиха нов арбитраж. Жалващите се промениха дневния ред на Административния съд в Кърджали.
 „За 9 дни са заведени 18 дела”, потвърди пред 24rodopi.com Виктор Атанасов, председател на Административния съд.
Ответници по 18-те дела са ОИК в Крумовград, Момчилград, Джебел, Ардино, Кърджали и Кирково.
Най-интересни са споровете за избора на кмет в село Дъждовник, община Крумовград, и за съветническото място, което не могат да си поделят в Реформаторския блок в Кърджали.
В Дъждоввик на първия тур Самет Сабахтин Мустафа от ГЕРБ е получил 25 гласа, а Севгюл Шукри Исмаил от ДПС – 24. В изборния си актив двамата имат по 1 недействителна бюлетина.
134 чувала с бюлетини влязоха в Административния съд в Кърджали заради спора в Реформаторския блок. Преброяването на 1 194 бюлетини ще посочи кой съветник №2 от листата на Реформаторския блок ще влезе в Общинския съвет в Кърджали. Засега съветници са Радослав Милев и Стоян Георгиев, но Елена Шукерска и Тасим Тасим смята, че техните преференции са повече от предпочитанията за Георгиев.
Адвокатите на Тасим и Шукерска поискаха по делото да бъдат разпитани свидетели, които са гласували с преференция за кандидатите, но тя не е била отчетена в протокола, както и да се извърши съдебна експертиза на протоколите.
Съдът отхвърли исканията поради липса на експертно лице „брояч на бюлетини”, както и поради факта, че вотът е таен и реално няма как да се докаже със сигурност дали даден свидетел е гласувал за точно определена партия и с каква преференция, както и да се докаже, че бюлетината му не е била обява за недействителна.
24rodopi.com
hard admin

*

Top