Здравната инспекция: 15 случая на кучешка тения през 2013 година

Здравната инспекция в Кърджали е започнала проучване на случая с починалия от кучешка тения младеж, обявиха от РЗИ. Както вече 24rodopi.com писа, заразата уби 22-годишния Ремзи Сюлейман от кирковското село Шопци.
През 2013 г. в инспекцията са съобщени и регистрирани 15 случая на ехинококоза (кучешка тения), три от които са рецидиви, два (семейство) на консервативна терапия и един случай – противопоказен за операция и лечение. Възрастовата граница на заболелите е от 23 до 74 години. През миналата година няма регистриран смъртен случай от ехинококоза, добавят от инспекцията.
При проведените епидемиологични проучвания на цитираните случаи се констатира, че по-голяма част от потърпевшите не са запознати с начина на заразяване и безопасните мерки при отглеждане на домашните си любимци – кучета.
В по-голямата си част оперираните лица са консултирани от специалисти и са с противорецидивна терапия. На заболелите е дадена препоръка да бъдат профилактично изследвани членовете на семействата им.
Съгласно наредба на Здравното министерство личните лекари са задължени да водят тези лица на диспансерно наблюдение до 5 години и при инспекциите е установено, че това се изпълнява стриктно.
В училищата, детските градини и в лечебните заведения целогодишно се разпространяват здравно-просветни материали за кучешката тения и за предпазване от заболяването.
Всички кметове на общини и населени места в област Кърджали са запознати с епидемиологичната обстановка по отношение на ехинококозата и завишената заболеваемост и са получили предписания за мерки по ликвидиране на популацията сред безстопанствените кучета, допълниха от РЗИ.
 
hard admin

*

Top