Златодобивната "Дънди" получи удостоверение за търговско откритие в Крумовград

Канадската компания "Дънди прешъс металс" е получила удостоверение за търговско откритие в "Ада тепе" край Крумовград, където повече от седем години извършва проучвания, съобщи Алекс Нестор, директор "Корпоративни и външни отношения" в дъщерното дружество "Челопеч майнинг". Така компанията ще може да кандидатства и за концесия на района. В България Дънди работи по два инвестиционни проекта – за разширавяне на производството и добив на метали на място в Челопеч и проекта "Ада тепе" за добив на злато край Крумовград.

В средата на 2008 г. след двегодишно отлагане "Дънди" проектът за разширяване на златната минав Челопеч получи разрешението на вече бившият министър на околната среда и водите Джевдет Чакъров. Това се случи месец след като българското правителство и чуждият инвеститор подписаха споразумение, според което държавата ще притежава 25% от добитите злато и мед и ще получава по-високо концесионно възнаграждение. То ще варира между 2 и 8% в зависимост от рентабилността на компанията. Все още не е ясно дали идеята ще бъде довършена от новото правителство.

"Българският премиер Бойко Борисов и новото правителство имат волята и желанието да променят инвестиционния климат и да превърнат страната в предпочитана дестинация за бизнеса". Заяви в понеделник Джонатан Гудман, президент на "Дънди" по време на годишния GoldForum в Денвър.

По време на форума в Денвър Джонатан Гудман каза още, че правителството и в частност Министерството на околната среда и водите са предприели действия, с които стартира процесът на изпълнение на инвестиционните проекти на компанията в България. Това ще донесе съществени преки и непреки ползи за националната икономика.

"Всички инвеститори, в това число и нашата компания, имат нужда от бързи и основаващи се на закона решения", допълни шефът на "Дънди". Той посочи, че представители на новата изпълнителна власт в България като министъра на околната среда и водите Нона Караджова и зам.-министър Евдокия Манева, от първия ден на встъпването си в длъжност са демонстрирали, че ще вземат решения, основававащи се на приориети като закононност, опазване на околната среда, прилагане на модерни миннодобивни методи и устойчиво развитие.

Спасов

*

Top