Златодобивът на Ада тепе под въпрос

  • Държавата и фирмата ще създадат съвместно предприятие за добив на ценния метал
  • Увеличава се концесионната такса за производството в Челопеч
  • Очаква се решение на Джевдет Чакъров за Крумовград

Валентина АСЕНОВА
Държавата и канадската компания “Дънди прешъс металс” ще създадат съвместно предприятие за добив на злато и мед, а дивидентите, които ще получава държавата, ще бъдат давани на българските пенсионери. Това обяви вчера премиерът Сергей Станишев. Ще се учреди публично-частно партньорство между “Дънди” и българската държава за изграждане и експлоатация на нова, модерна хидрометалургична инсталация за производство на злато и мед. Изграждането на металургичното предприятие ще струва приблизително 100 млн. евро и ще отнеме около 2 години, информираха пък от канадската компания. Участието на държавата в новото предприятие ще е 25 % и то ще заработи до година и половина.

Очаква се дивидентите в „Сребърния фонд” за подкрепа на пeнсионната система в следващите 10 години да възлизат на 700 млн. лв., съобщи премиерът Станишев.

Той обяви, че преговорите между България и “Дънди прешъс металс” по отношение на концесията на медно-златното находище в Челопеч вчера са приключили успешно. В работната група, която е водила преговорите, са участвали шефът на икономическата комисия в парламента Йордан Цонев и депутатите от Коалиция за България и от НДСВ Петър Кънев и Милен Велчев, както и съветникът на премиера Любомир Стойнев.
Дъщерната фирма на “Дънди” – “Челопеч Майнинг”, ще плаща 30 пъти по-високо концесионно възнаграждение от досегашното, обяви Станишев. През 2007 г. канадците са дали 1,7 млн. лв., а сега в бюджета ще влизат над 51 млн. лв.
Концесионното възнаграждение ще бъде по формулата от 2 до 8 на сто при рентабилност от 10 до 60 %. Това решение ще повлияе и върху намеренията на другата дъщерна фирма на „Дънди”- „Болкан минерал енд Майнинг”, която има намерение да добива злато край Крумовград. Запознати коментират, че до тук се е стигнало след като Европейската комисия спря финансирането по програма ФАР и САПАРД. По време на преговорите вчера „Дънди” се е ангажирала да оттегли жалбата си срещу България, която подаде в Еврокомисията заради неиздаване на лиценз за разработване на находища за цветни метали у нас. Обещала е да направи всичко възможно за възстановяване на инвестиционния имидж на страната ни. Защитихме държавния и националния интерес, убеден е Станишев.
Казусът с канадската фирма има дълга история. Последната промяна на концесионния договор беше през 2004 г., като “Дънди” заплащаше концесионно възнаграждение от 0,75 %. Вече трета година продължава мълчанието на екоминистерството по двете молби на канадската компания – по проекта за разработване на златното находище край Крумовград и за разширяване на мощностите в златоносния рудник в Челопеч. Пръв екоминистърът Джевдет Чакъров през 2006 г. обяви идеята за участие на държавата в златодобива. През септември 2007 г. Европейската комисия даде ход на жалбите на „Дънди” срещу българската държава. Наскоро министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров съобщи в парламента, че има предложение държавата да се включи като съсобственик в ново дружество за добив на злато в Челопеч.
В съответствие с Конституцията постигнатото принципно споразумение между държавата и „Дънди” за новото концесионно възнаграждение и съвместното предприятие трябва да бъде одобрено от Министерския съвет. След като това бъде факт, министърът на околната среда и водите ще трябва да финализира процедурата по ОВОС за Челопеч и ще даде начало на следващия етап от процедурата по ОВОС за „Златодобивен проект Крумовград”, съобщават от канадската компания.

източник: в. Нов Живот
информация: [link=https://krumovgrad-bg.com]https://krumovgrad-bg.com[/link]

hard admin

*

Top