Ивайловград днес празнува

  • Съседите от гръцката община Кипринос по традиция ще уважат ритуалите и ще се хванат на хорото на площада
  • Гост на тържествата е и зам.-министърът на културата Иван Токаджиев

Диана МАРКОВА
Гръцки гости от област Еврос посреща Ивайловград по повод празника 14 февруари. Хората честват този ден за осми пореден път като Ден на града. Традиционно на ритуала по зарязването и на празничното хоро присъстват гърци от съседната община Кипринос, от селата Зони, Миля, Тригоно, както и от областния център Александруполис. Един автобус от южната ни съседка ще премине днес през бъдещия контролно-пропускателен пункт при ивайловградското село Славеево. Гостите ще присъстват на тържествената сесия на Общинския съвет. Кметът Стефан Танев ще представи доклад за миналото и настоящето на града. Гост на празника е и зам.-министърът на културата Иван Токаджиев.
Ритуалът по зарязването ще бъде предшестван от дефиле на кукерския състав към читалище “Пробуда”. Със звън на хлопки и чанове ще бъде огласен централният площад, откъдето ще тръгне автомобилно шествие, предвождано от Трифон Зарезан, в чиято роля тази година се вживява Теньо Зангочев. На лозовия масив отец Здравослав ще отправи благословия и ще поръси със светена вода най-напред лозите, а след това всички присъстващи ивайловградчани и техните гости. Всички ще бъдат почерпени с вино от местния винпром и кебапчета, осигурени от общината.

За доброто настроение на празнуващите ще се погрижи народният оркестър от град Хасково “Орион”. Танцови състави от Кърджали и Ивайловград ще изнесат програма на площада.

информация: в. Нов Живот

hard admin

*

Top