Ивайловград отваря врати за всички забележителности

Всички културни забележителности на Ивайловград ще отворят врати безплатно за посетители в дните 13, 14 и 15 февруари. Инициативата „Отворени врати” беше обявена от кмета на общината Диана Овчарова във връзка с успешното приключване на проекта и предстоящото официално откриване на антична вила „Армира”. Откриването ще се състои на 14 февруари–Денят на Ивайловград. Гостите на града ще могат да разгледат обновената вила „Армира”, общинския музей с всичките му обекти, както и културните забележителности на града и селата, и да се включат във всички, планирани празнични събития.
Над 300 от най-богатите мраморни декорации от римско време има във вила „Армира”. В нея могат да се видят оригиналите на едни от най-старите римски мозайки и портретните изображения на собственика на вилата, от първата половина на II в. от н.е. и на неговите невръстни деца – момче и момиче и човек да онемее пред труда на изкусните майстори мозаисти, които са сътворили единствените портретни изображения, останали  от римската епоха в земите на Европа, в територията на днешните български земи.
„Разходете се около величествено изваяната мраморна колонада, ограждаща басейна.
Съпреживейте римското величие и изяществото, в една от трите разкрити антични вили до този момент на Стария континент и то в цялото й великолепие и блясък. Вижте, къде е лобното място на римският император Валент (378 г), който ранен от стрела в битката край Адрианопол е бил отнесен все още жив във вилата, но скоро умира от раните си, а разбунтуваните готи я обсаждат, запалват и разрушават. Посетете единствената, изцяло запазена с всичките си кули и крепостния зид до бойната площадка, средновековна крепост  „Лютица” – Мраморният град и Цитаделата на Калоян! Вижте кулата на владетеля в Бялградец, средновековната крепост „Родостица” или изцяло запазеният манастир „Св. Св. Константин и Елена”, църквата в Плевун, където Капитан Петко разгромява войските на англичанина Сенклер,  уникалната църква в с. Долно Луково, построена и изписана само за 7 нощи от местни майстори, на лунна светлина!”, призовават от ръководството на общината.
„Ако искате да отпиете чаша, искрящо вино, събрала топлината на юга, с любим човек в Деня на влюбените! Ако искате да танцувате в балната зала на античната вила!
Ако искате да разгледате последните находки, изложени в общинския исторически музей! Заповядайте в Ивайловград! Отправям своята покана за пътешествие към всички, които не са идвали тук. Влезте в ролята на откриватели и на 13, 14 и 15 февруари открийте Ивайловград!”, кани туристите кметът Диана Овчарова.
 
 
hard admin

*

Top