Иван Герганов готов за научни изследвания в САЩ

БАН изпраща двама ученици на школа
Единадесетокласникът от СОУ „Петко Рачов Славейков” в Кърджали Иван Герганов е сред 20-те ученици от България, които получиха право да са в листата на кандидатите за 6-седмична изследователска школа в САЩ. Това са авторите на отличените проекти от проведената 14-та ученическа конференция, която се организира от Ученическия институт по математика и информатика (УчИМИ) към Института по математика и информатика на БАН. С избраниците ще се проведе събеседване с комисия от БАН и ще бъдат определени двамата български ученици за Школата в САЩ през това лято. Участието им там ще се финансира от фондация „Америка за България”, която тази година е генерален спонсор на УчИМИ.
Гост на конференцията бе заместник-министърът на образованието Иван Кръстев. На конференцията бе и директорът на СОУ „Петко Рачов Славейков” Милко Багдасаров.
Националният форум на младите математици се състоя в Стара Загора. Традиционно конференцията се проведе в две състезателни сесии – по математика и по информатика и информационни технологии. Пред двете журита бяха защитени общо 57 проекта с автори 84 ученици от 20 училища на България. Кърджали се представи с три проекта, разработени от единадесетокласници от школата по математика с ръководител Вълчо Милчев.
Отново отлично се изяви лидерът на Кърджали Иван Герганов. Журито бе впечатлено как нашият ученик компетентно владее сложен математически апарат дори за студенти, когато докладваше изследванията си по комбинаторната тема „Пораждащи функции и дървета в равнината”. Грамоти за много добро представяне получиха Иван Иванов с проект „Наполеонови триъгълници и точка на Торичели” и тандемът Хубен Иванов и Николай Атанасов с проект „Симедиани в триъгълник”.
С чудесното представяне на четиримата бе спазена традицията школата на „Славейков” да бъде сред фаворитите на националните математически конференции.
На конференцията бе огласена и една новост, засягаща всички ученици в България. Моделът Ученически институт по математика и информатика се възприема от ръководството на БАН като подходящ за работа с ученици по всички науки, съобщи още при откриването академик Кендеров. Предстои още от следващата учебна година Академията да обяви серия конкурси по подобие математическите за разработване на проекти по отделните науки.
 
!- На снимката: Зам.-министър Иван Кръстев се снима с един от отборите фаворити – отляво надясно: Иван Иванов, Николай Атанасов, Вълчо Милчев, Иван Кръстев, Иван Герганов, Милко Багдасаров, Хубен Иванов.
hard admin

*

Top