Изборните експерти: Рекордът е в Измир, там на всеки 25 секунди е гласувал един човек!

Българските избиратели в Турция са счупили всички рекорди по пъргавина на предсрочните парламентарни избори през май. На всеки 25 секунди в секция № 155 в Измир е гласувал по един човек. Това излиза от експертиза, приета от Конституционния съд (КС) по делото за касирането на вота в южната ни съседка, заведено от ГЕРБ, съобщава „Сега”. Делото бе присъединено към цялостното оспорване на изборите за Народно събрание.
КС вече е изчислил, че не е възможно в една секция да гласуват повече от 935 души в рамките на един изборен ден. В секция № 155 обаче бюлетините за значително повече – 1629. Проверката на експертите Цветана Чуклева, Иларион Иларионов и Петър Божков е показала, че в 24 от 86-те секции в Турция са гласували повече от 935 души. Общият брой на подалите вот над възможното е 5699. Секцията в Измир просто е най-фрапантният случай. В други секции в града са гласували по 1588 и 1439 души, а на едно място в Чорлу – 1415. Изводът на тримата експерти е, че “в секции, в които броят на гласувалите е над 935, провеждането на изборите е било възможно само ако комисията се е разделяла на групи, при което е бил нарушен избирателният процес и комисията не е работила като цяло или е била нерегламентирано подпомагана от хора, които не са членове на СИК”.
Другият проблем е, че в протоколите данните за ЕГН и документ за самоличност на 2490 избиратели липсват или са непълни. Преобладаващият брой хора са се легитимирали с лични карти, въпреки че при влизане в Турция е трябвало да покажат валиден задграничен паспорт, посочват експертите. В три секции – в Бандърма, Измир и Истанбул, липсват данните за почти всички гласоподаватели. В тях бюлетина са пуснали съответно 349, 1066 и 778 души. На останалите места липсата на данни било по-скоро изключение.
Тримата експерти заключават, че секциите с над 935 избиратели и непопълнени лични данни будят съмнение, но “от дългогодишния ни опит и участие в избирателни комисии като цяло констатирахме значителна промяна в качеството на работата на СИК, открити на територията на Турция, и почти пълна липса на нарушения и несъответствия”.

Конституционните съдии ще изслушат експертите на 12 ноември. Ако тогава приемат делото за изяснено, би трябвало да излязат с решение в началото на следващата година. Докладчик по казуса е Благовест Пунев, посочва вестник „Сега”. През юли КС вече отхвърли едно искане на ГЕРБ за обявяване изцяло за незаконни изборите от 12 май. Докладчик по него бе председателят на КС Димитър Токушев, а Пунев подписа решението с особено мнение.
На снимката: Как по секции в Турция са гласували за партията на Касим Дал (първата колонка) и за ДПС
 

hard admin

*

Top