Изготвят „лична карта“ на язовир „Боровица“, проверяват реалното състояние на "резервоара" на Кърджали и Момчилград

7 язовира за питейна вода в страната, сред които и „Боровица”, ще се сдобият с технически паспорти, става ясно от обществената поръчка на регионалното министерство. Прогнозната стойност е малко над 1.2 млн. лв., а средствата са осигурени от ОП “Околна среда” за подкрепа на водната реформа.

“Лични карти” ще получат “Йовковци” (във Великотърновско), “Среченска бара”, който снабдява Враца и Монтана, три язовира по южното Черноморие – “Камчия”, “Ново Паничарево” и “Ясна поляна”, сливенският “Асеновец” и „Боровица”, от който се доставя питейна вода за Кърджали, Момчилград и още 40 населени места.

МРРБ удължи с 2 г. – до края на 2014 г., срока, в който строежите от първа категория, каквито са язовирите, трябва да имат технически паспорти. При изготвянето на паспорти водоемите ще бъдат основно проверени и ще се види реалното им състояние. От години при по-обилни дъждове се повтарят едни и същи проблеми – напукани стени, преливане, наводнения. Сега изобщо не е ясно дали те изобщо са годни за ползване и отговарят ли на нормативните изисквания. Другият проблем е, че няма актуални данни за собствеността, липсват документи, а ведомствата си прехвърлят отговорностите.

hard admin

*

Top