Издирват роднините на 19 български генерали! Героите от Балканската война ще бъдат удостоени посмъртно с ордени „Стара планина”

Освободителят на Кърджали ген. Васил Делов и още 18 български военачалници, герои от Балканската война, ще бъдат удостоени посмъртно с най-високото държавно отличие орден „Стара планина” с мечове на специална церемония в Националния военно-исторически музей, съобщи народният представител от ПП ГЕРБ Цвета Караянчева от трибуната на тържествената сесия на ОбС по повод Деня на Кърджали. Ордените вече са изработени и ще бъдат връчени в най-скоро време на наследниците на бележитите българи, които администрацията се е наела за издири, се казва в писмо на държавния глава до Караянчева.
През месец декември 2012 г. бе подписан президентският указ за награждаването на ген. Делов и още 18 герои от Балканската война с високото отличие, а до края на годината предстои официалното връчване на ордените. „На днешния ден преди 101 години един достоен българин, бележит военачалник и патриот направи възможно присъединяването на града ни към независимата българска държава. Историческата правда ни задължава да признаем, че дължим свободата си на него и неговите войници и няма смислен политически прочит, който да промени това. Независимо кой и как тълкува историческите факти, Кърджали има своя Освободител и неговото име е ген. Васил Делов”, изтъкна Караянчева. Тя призова политическите сили към сговор и разбирателство, към воля за промяна, повече взискателност към обществените им задължения и чуваемост към гласа на хората, протестиращи по улиците и площадите.

—————————————————————–
Изберете книгата, променила мисленето на хиляди жени в Европа!

hard admin

*

Top