Изкупуват тютюн 2007

[i] В Крумовградско вече работят три комисии на “Сокотаб-България”[/i]

От понеделник навсякъде в Кърджалийско трябва да започне изкупуването на тютюна от тазгодишната реколта, съобщи за “Нов живот” инж. Мелиха Дилбер, ръководител на регионалното звено на Фонд “Тютюн”. В началото на тази седмица в централата в София се е състояла работна среща за предстоящата кампания. Комисии на “Сокотаб – България” вече изкупуват в Странджево, Гулийка, Крумовград, Фотиново, Подкова и Момчилград. “Алайънс Уан Тъбако България” приема в Крумовград и на пет места в Кирковско. Експерти на “Кърджали Табак” има в Крумовградско. “Лийв Табако Михайлидис” излиза на пазара в понеделник.
Производителите трябва да предават продукцията си само на фирмите, с които имат сключени договори. Иначе ще загубят правото на премии. Компромиси няма да се правят, предупреди инж. Дилбер. Както е известно, през тази година Фонд “Тютюн” определи на всеки производител количеството, което подлежи на държавно премиране. Разпределението бе извършено въз основа на данните за произведения и изкупен тютюн от отделните стопани за периода 2003-2006 г.
В седемте общини фирмите са сключили договори за около 9000 тона, но се очаква производството да е по-малко заради сушата през лятото. Кампанията ще приключи бързо. Над половината от тютюна е договорен от “Сокотаб-България”. Следват “Алайънс Уан Тъбако България”, “Кърджали Табак” и “Силвърсън-България”. Други фирми, които имат ангажименти към производителите, са “Лийв Табако Михайлидис”, “Механика-Пещера”, ЕТ “Барбарос”, “Табако трейд”, “Пазарджик -БТ”, “Български тютюни” и “Валтабак”.

автор: Валери КОВАЧЕВ
в. Нов Живот

hard admin

One Comment;

  1. следотърсач said:

    искам да ви уведомя за кражба; ифата от айрово която ви събира тютюна краде от баллите;продавал е тютюн многократно от името на други хора; следете го и ще се уверите сами.

*

Top