Изкуствени гнезда връщат черния лешояд в Източните Родопи

Две нови изкуствени гнезда на изчезналия преди десетилетия в страната черен лешояд бяха поставени от екипа на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) в Източните Родопи. С това експертите от БДЗП се надяват да върнат вида в България. Черни лешояди се срещат все още в националния парк Дадя в Северна Гърция, който се намира близо до границата с България. Това е единствената оцеляла колония на вида на Балканския полуостров, а концентрирането на птиците в един район повишава риска от изчезване. Целта на новите гнезда е да привлекат птици, които да се установят в Източните Родопи и в крайна сметка да се възстанови популацията на изчезналия преди три десетилетия вид в България.
Гнездата представляват големи платформи, поставени в короната на стари дъбови дървета и се намират в четири специално подбрани места в Източните Родопи. Гнездата се поставят на определено разстояние едно от друго, за да наподобяват максимално естествена колония на вида и да повишат атрактивността на мястото. Черните лешояди гнездят в колонии и инстинктивно търсят други птици от същия вид. До края на седмицата експертите от БДЗП ще поставят още 2 гнезда от предвидените по проекта общо 15 гнезда в българската част на Родопите. Българският екип е подпомогнат от Марио Алварез, който е експерт по вида, подпомогнал завръщането на черния лешояд в Пиренеите.
Местата са избрани чрез специално създаден модел, който включва редица фактори. Част от тях са исторически данни за присъствието на птиците по тези места, отдалечеността от населени места и пътища, наличие на храна в близост до гнездата, възраст на гората. Изкуствените гнезда са изработени от естествени материали и се доближават максимално до вида на естествените гнезда в природата. Избрани са територии със стръмни склонове със северно и източно изложение, откъдето масивните птици могат да излитат по-лесно.
24rodopi.com 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Shares
Share via
Copy link
Powered by Social Snap