Изселник дари ценна енциклопедия на библиотеката в Млечино

Гюнер ШЮКРИ

 

20 тома основна образователна и културна енциклопедия дари на библиотеката в ардинското село Млечино изселникът от Турция Рамадан Чауш. Той е роден в Млечино и повече от 20 години живее в южната ни съседка.

“Тук са корените ми и реших да откликна на призива на местната културната институция  за набиране на книги в библиотечния фонд на читалището. Всички ние имаме в домовете си лични библиотеки с много книги, които сме препрочитали няколко пъти и постепенно с времето са, престанали да будят нашия интерес. Книгите, които дарих съдържат енциклопедични знания от различни области на живота и мисля, че ще бъдат от голяма полза за културното израстване и развитие на жителите от района”, сподели Рамадан Чауш.

Той е дългогодишен учител в закритото вече Основно училище „Хр.Смирненски” в Млечино. За втори път дарява книги . Завършил е география и история в Софийския университет „Св. Кл.Охридски”. През 60-те и 70-те години на миналия век е бил председател на местното ТКЗС. Дълги години е работил и като зам.-председател и главен специалист на Общинския съвет за народна просвета в Млечино.

През 1990 година той следва съдбата на хиляди български турци и заминава в южната ни съседка. Там продължава да работи като учител в истанбулския квартал Баджълар. Сега е пенсионер и всяко лято идва в родния си край, за да се види с близки и познати. „Радвам се, че в Млечино има читатели, които се интересуват от новите книги, които постъпват в книжния фонд на библиотеката”, заяви Рамадан Чауш. Той обеща към края на годината отново да направи дарение за читалището в Млечино.

Читалищната секретарка Мюмине Ахмед изрази голяма благодарност за благородния жест на Рамадан Чауш и сподели, че духовното средище за втори път получава дарение от Рамадан Чауш.

 

На снимката: Читалищната секретарка Мюмина Ахмед получава дарението от изселника Рамадан Чауш

hard admin

*

Top