Изселник купи за 40 бона блок на шефове на „Горубсо“, след ремонт ще продаде 60 апартамента

Заможен изселник от Бенковски, който има печеливш бизнес в тримилионния турски град Бурса, си купи изоставен от 20 години жилищен блок в  Рудозем.
Фаик Хасан от години оглеждал стари кооперация в Кърджалийско, но едва сега му се отдала възможност да реализира стар негов проект – от старо строителство да преустрои нови апартаменти, които да продаде на приемливи за местното население цени, поясниха за 24rodopi.com негови приятели.
Постройката, която сега придобива, стои десетилетия на груб строеж близо до изхода от родопския град към границата. Фаик Хасан е изселник от Бенковски. От много години има строителен бизнес в Бурса. Фирмите му имат стотици работници в Турция и Германия. Преди година дошъл на гости в рудоземското село Чепинци, за да дари строителни материали за ремонта на местната джамия.
„Попътно видя изоставения грозен блок, попита какво е това, казах му: останки от комунизма. Той заяви, че това е грозно и моментално реши да го купи”, разказва пред „24 часа” местният му представител Мико Демирев.
Блокът бил строен до 1989 г. с цел вътре да се настанят шефовете на „Горубсо”. Затова за разлика от другите миньорски блокове в града му оставили и огромен парцел от 5 дка за строеж на екстри около него. След края на соца обаче останал недовършен. Инвеститорът я купи на търг на министерството на икономиката за около 40 500 лв., съобщи ликвидаторът на „Горубсо” – Рудозем Захари Христов.
Първите две секции на блока ще са готови до ключ това лято. В тях има 30 апартамента, които ще бъдат с пълно обзавеждане и оборудване. На апартаментите е сложена 5-камерна дограма, на входовете – блиндирани врати, стълбищата и облицовката на сградата са предвидени с мрамор и орнаменти. Предстои 50 работника да поставят външна изолация и мазилка. След това ще се строи втора секция на блока с още 30 апартамента, детска площадка, басейн, търговски обекти и украси в двора.
„Строим цял нов квартал. Лудост е да вземеш нещо старо и да вложиш милиони, за да го преобразиш. Но заяви, че иска да направи новия жилищен комплекс с германско качество, а да продава апартаментите на български цени, за да има всеки достъп”, казва Демирев.
На снимката: Старият блок в Рудозем. Снимка: 24 часа
hard admin

*

Top