Изселниците: Гласувахме и за Ердоган, и за Дже Хе Пе (CHP)

„Гласувахме и за Ердоган, и за Дже Хе Пе. И изселническите дружества бяха разделени на две – едните ни агитираха за AKP, другите – за CHP“, заяви пред 24rodopi.com Ахмед Али от Фотиново. Десетки нашенци пътуваха през уикенда за Турция, за да упражнят правото си на вот по време на местните избори.
Както вчера писахме, близо 46 на сто от гласовете бяха спечелени от кандидатите на Партията на справедливостта и развитието (AKP). Най-голямата опозиционна формация – Народно-републиканската партия (CHP)  взе 27%, националистите – 14 на сто, а прокюрдската партия – 7 на сто.
Ердоган обяви, че е постигната голяма победа и, е че враговете му, че ще „платят цената” за заговора за свалянето му.
Ердоган обвини лоялните на имам Фетхуллах Гюлен, който издава в България вестник „Заман”, за онлайн изтичането на информация и подслушването на разговори за националната сигурност относно Сирия и пускането им в Youtube.
В столицата на изселниците, както наричат Бурса, победата е за партията на Ердоган. Реджеб Алтепе, който често гостува в Кърджалийско и приема наши делегации, спечели вота с 53 на сто от гласовете.
„Ердоган направи много в Истанбул и Бурса. Няма задръствания, обслужването в болниците е на висота, документи за самоличност можеш да смениш за 6-7 минути и т. н. Хората отчитат тези неща, които правят живота им по-лек, и затова партията на Ердоган спечели”, поясни Мехмед Демир, който е пътувал събота от село Малка Църквица, за да гласува в неделя. Той има двойно гражданство и ако не беше гласувал, щеше да отнесе глоба.
На снимката: Нашенци на път към урните 
hard admin

*

Top