Изселниците и гурбетчиите ще гласуват за кметове и съветници, само ако са живели 6 месеца в населеното място

Новият Изборен кодекс засега запазва принципа на уседналост при местни и европейски избори, който засяга основно изселниците в Турция и гурбетчиите в Западна Европа.
На заседание в четвъртък, продължило до полунощ, депутатите решиха да запазят текстовете от сегашния закон, според които за кметове и общински съветници могат да гласуват само тези, живели най-малко 6 месеца в съответното населено място, а за евродепутати – само тези, живели поне три месеца в България или друга страна от Европейския съюз. В допълнителните разпоредби на кодекса се урежда, че това са избиратели с постоянен и настоящ адрес в страната.
От ДПС до последния момент настояваха още в обсъжданите текстове да се запише, че е достатъчен един от двата адреса в България – постоянен или настоящ, и така въпросът с уседналостта да се реши, преди да се стигне до допълнителните разпоредби. Предложиха няколко редакционни поправки, с които изискването избирателят да е живял в страната въобще да отпаднат, като се позоваха на Конституцията.
В крайна сметка всички те бяха отхвърлени с гласовете на БСП, ГЕРБ и “Атака”.
Отхвърлени бяха и предложенията на депутатите на Волен Сидеров – изборните кандидати да декларират сексуална ориентация и принадлежност към тайни общества, и желанието си да участват активно в дискусиите за уседналостта.
От “Атака” настояваха уседналостта да важи не за 6, а за 24 месеца преди изборите. “Има хора, които не знаят български език! Защо те трябва да определят съдбата на българските общини… Знам, че така ви спираме автобусите. И се надявам това да се случи – да спрем автобусите на ДПС”, аргументира се депутатът от партията на Сидеров Илиан Тодоров. Това също бе отхвърлено.

Окончателното решаване на въпроса за уседналостта остана за допълнителните разпоредби на новия изборен закон.

hard admin

*

Top