Изселници спасяват търговията в Източните Родопи

Все повече изселници от Турция се завръщат по родните си градчета и села в Кърджалийско и  спасяват търговията в региона, харчейки милиони левове. Мнозинството са пенсионери, които идват заради ниските цени в България. Те получават по 1000-2000 лири в южната ни съседка,  което е три-четири  пъти повече от средната пенсия в нашата страна. Средно в община от областта през летния сезон идват по около 8000-9000 души, твърдят общинските кметове. Най- много разбира се, са тези, които се завръщат в община Кърджали.

Всеки един човек в повече, посетил Кърджали и региона, повишава оборотите на търговците и съживява икономиката, казва председателят на Кърджалийската търговско-промишлена палата инж. Наско Настев. Според председателят на Стопанска камара в Кърджали Альоша Синабов повечето от  тези, които се завръщат трайно или само за летния сезон в града, имат имоти. Те плащат данъци ,както за свои домове, така и за тези на родителите си, които влизат в общинската хазна и се използват за комунални дейности. Идват и хора, които навремето са продали жилищата си. Те пък отсядат по хотели. Всички пазаруват в местните бакалии, търговски вериги и магазини за облекло. Идват да харчат. Вкарват средства в икономиката ни. Разходи правят и техните роднини, които са им домакини, споделя Альоша Синабов. Според него най-сериозни са оборотите на магазините за строителни материали заради ремонтите, които изселниците правят напоследък на имотите си. Много от пенсионерите имат намерение трайно да се установят тук, привлечени от носталгията и по-спокойния живот. Дори адвокатите „правят” пари, заради делби на изселнически домове, ниви и пасища.

Като цяло потокът е голям и се отразява на туризма. Той ще се засили, ако се облекчи визовия режим с Турция. Това ще активизира и бизнесконтактите. Сега много бизнесмени от южната ни съседка първо минават през Кърджали и тогава правят бизнес в София и Пловдив, споделя Синабов. Според него благоприятна причина за това, е липсата на езикова бариера тук.

Поддържането на търговията личи и по возилата на местните търговци. Повечето от тях карат джипове, мерцедеси и беемвета. Градът се отличава по това от мнозинството от другите провинциални градове в страната.

По думите на  кмета на община Кирково Сали Рамадан, най-много изселници се завръщат в неговата община. Според негови наблюдения, в общината идват през лятото около 8000 души. Над 20 000 нашенци са в чужбина. От тях се прибират около 40%, подчертава кметът на Кирково. Повечето идват със внуците си. След 15 дни вълната ще е голяма, защото тогава приключва учебната година в Турция. Фирмите в общината са много доволни, казва още Сали Рамадан. Търсят се строителни материали, земеделска продукция, хранителни стоки. За престоя си повечето от изселниците харчат по около 1000 лева на месец. Все още обаче броят на пенсионерите, които отсядат трайно, е значително по-малък от този на сезонно пребиваващите.

Нашенци, които се завръщат през лятото спасяват търговията в общината. Повечето отсядат в селата и по – малко в града, но пристигането им се чувства осезателно. Това заяви кметът на община Крумовград Себихан Мехмед. Тя каза, че с нетърпение чакат вълната от изселници, която се задава след 15 дни. Тогава освен възрастни хора, идват и такива в работоспособна възраст с децата си.

От 29 000 жители на община Джебел -20 000 са в Турция. Идват почиват си, пазаруват, държат икономиката на общината.Това твърди кметът на града Бахри Юмер. Според него това е „свежа кръв” за търговията в района. Изпитва го най-голямата верига от магазини в общината “Деведжи”. Причината е, че поне 9000 редовни клиенти идват през лятото. В Джебелско вече отсядат завинаги  и пенсионери. Те се надяват на развитие на туризма. Особено привлекателни са махалите около езерата при село Лебед. От времето на Тодор Живков те бяха притегателен център за западни туристи.

Най-много изселници отсядат завинаги в община Ардино. Тук поне по десетина души на година се връщат в родното си село. Така общият брой на трайно заселилите се е около 500 души. Разбира се идват и нашенци, които искат да изкарат лятото на хладина. Това споделя кметът на Ардино Ресми Мурад. Той сочи, че големите пенсии на нашенци ги прави желани клиенти. Те стимулират и контактите между община Ардино и побратимените общини в Турция, където живеят нашенци. Традиция са съборите. Те възбуждат носталгията и изселниците и предпочитат да се завърнат по родните места завинаги.

Напливът от нашенци кара търговците в Кърджали и региона да търсят продавачи с турски език. Изселниците  от Турция все повече диктуват правилата в местната търговия.

На снимката: Нов покрив за изселническа къща в село Млечино.

Снимка: Гюнер Шукри

 

Георги Кулов

hard admin

*

Top