Изселническата федерация: Реагирахме след международен форум, на който историци казаха истината за ген. Делов!

Преди два месеца в Одрин е имало международна конференция, на която историци развили тезата, че ръководената от ген. Васил Делов армия преди 100 години е  прогонила от Кърджалийско хиляди турци.
Това разкриха за 24rodopi от Федерацията на балканските турци, чиято декларация е в дъното на скандала с отказа на Общинския съвет в Кърджали да обяви посмъртно ген. Делов за почетен гражданин на Кърджали. От Федерацията, която е най-голямата изселническа организация в Турция, са категорични, че никой от Кърджали не е идвал при тях да се оплаче за номинация на Делов.
Общински съветници от три различни формации в Кърджали обаче са категорични, че скандалът е заложен от един от лагерите в местното ДПС. Целта била да се стигне до оставки. Общински съветник е заминал в Одрин и се срещнал с лидерите на одринската организация на Федерацията. Два дни след разговорите от организацията се обърнали към турските медии за случващото се в Кърджали, като акцентът бил както върху противоречивата информация за делата на Делов преди 100 години в Източните Родопи, така и върху предупреждението срещу общинските съветници от ДПС, които „щели да отговарят пред историята и народа след време”.
hard admin

*

Top