Изсъхнаха 1 320 дка борове в Минерални бани, предстои сеч

1 320 дка борови насаждения от общинския горски фонд на Минерални бани са напълно изсъхнали, алармират от Общинска администрация.

Според доклада на Лесоспасителната станция-Пловдив, представен от Христо Томовски, причините за проблема са комплексни. Процесът е започнал преди 3-4 месеца, като следствие както от надморската височина, така и от продължителните суши и високи температури, които водят до последващи заболявания, които обаче сами по себе си не са причина.

Засегнатите дървета в Минерални бани са в смесени гори с широколистна растителност и единственият вариант за видовете бял и черен бор там със 100 процента изсъхване, е да бъдат изсечени възможно най-бързо, каза още той. Предстои да бъде прието решение от местния парламент на община Минерални бани в тази посока, след което процедурите да бъдат съгласувани със съответните институции, сред които са както районното управление по горите, така и РИОСВ-Хасково.

Около 34 500 дка са засегнатите територии горски фонд в страната. За областите Хасково и Кърджали- общо 2 800 дка. Най-много площи с изсъхнали насаждения от бял и черен бор има в област Пловдив- 19 000 дка, съобщи Христо Томовски.

Снимка: Дарик—————————————————————–
Намери бързо и лесно нов автомобил!

hard admin

*

Top