Източните Родопи без денонощна аптека, най-близката – чак в Хасково

В Кърджали и областта няма денонощна аптека, най-близката е в Хасково, съобщи шефът на Българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов.
В 38 общини у нас няма аптека, която да работи с договор със здравната каса. В 10 областни центъра – Търговище, Шумен, Смолян, Разград, Перник, Плевен, Видин, Враца, Кърджали, Ловеч, няма денонощни аптеки.
Едва в 5 на сто от фармацевтичните обекти се приготвят лекарства на място по индивидуални предписания. В значителен брой аптеки не се предоставя пълният спектър от фармацевтични услуги, например скъпи лекарства, медицински изделия и диетични храни, не се предоставят медикаменти, съдържащи наркотични вещества.
От здравното министерство са обещали до края на годината да бъде изготвена Национална аптечна карта, за да се види къде точно липсват аптеки и какви, обяви Гетов, цитиран от „Сега”. Идеята е след това да се разработи стратегия за осигуряване на равномерен достъп до фармацевтична грижа. Според европейските стандарти аптека с договор с касата трябва да има до 20 км от населено място, денонощна – до 30 км, а такава, в която се приготвят лекарства на място – до 50 км.
Фармацевтите настояват да има бонуси за разкриване на аптеки в малки и отдалечени населени места, където такива сега няма, но не е ясно кой ще ги дава и как.
hard admin

*

Top