Илия Гърков: Ада тепе ще осигури поминък на около 2000 души

„Дънди България”, компанията която ще разработва златното находище на Ада тепе край Крумовград, към момента осигурява поминъка на около 5000 души в страната. Това обяви вицепрезидентът на „Дънди Прешъс Металс” Илия Гърков.
Инвестицията край родопския град възлиза на 164 000 000 долара. Възможността за откриване на нови работни места пък сътвори истински рекорд за Крумовград откъм желаещи да започнат работа в рудника. Над 1200 молби за работа бяха подадени за отрицателно време в офиса на компанията в града, предвид, че по последни данни на Националния статистически институт в града живеят по постоянен адрес 4 947 души, а населението в трудоспособна възраст е 55,07 %. Сред подалите молби за постъпване на работа в дружеството, което ще добива злато на Ада тепе, има както инженери и специалисти по минно дело, така и общи работници. През годините на експлоатация на находището ще бъдат ангажирани общо 530 работници от региона. Реалният старт на процеса ще генерира финансов ръст и в останали отрасли от икономически „задрямалия” район, сочат анализатори. Според Гърков за минната индустрия е характерно, че едно работно място генерира около себе си още поне 3-4 работни места.
Една от най-важните цели на компанията пък е да инвестира в своите служители. „Понякога може да притежаваш най-добрите технологии, най-иновативните процеси, но ако имаш хора, които не могат или не желаят да работят с тях, няма как да имаш успех. Ако излезем от рамките на компанията, е хубаво да подчертая, че за мен е неправилно да разделяме бизнеса от обществото. Те са част от една монета и ако едната част я няма, монетата е фалшива. За да не е фалшива нашата монета, ние трябва да инвестираме в нашето образование. Тук е мястото всяка компания да подпомага обучението в нейния отрасъл, за да има след това добри кадри”, смята Гърков.
24rodopi.com
Снимка: Личен архив
hard admin

*

Top