Илия Илиев: Отпада необходимостта от контролирано изпускане на яз. „Кърджали“

Отпада необходимостта от контролирано изпускане на язовир „Кърджали” в първите часове на 10 декември, а вероятно това няма да се случи и в следващите дни, съобщи областният управител на Кърджали Илия Илиев.. Обстановката в област Кърджали е в границите на нормалното, обобщи губернаторът, цитиран от агенция „Фокус”
„До 17:00 часа във вторник валежите на територията на община Кърджали са били 5 литра на квадратен метър. В община Кирково, справката която имаме е от сутринта и тя показва, че падналото количество валежи там са 50 литра на квадратен метър”, поясни Илиев. Общото валежи за цялата област е около 20 литра на квадратен метър, като е нямало сериозни превалявания през деня.
„Информацията, която постъпи от „Язовири и каскади” – това е за каскадата „Арда”, язовир „Кърджали” и „Студен кладенец”. Имаше вероятност да започне контролирано изпускане на язовира, през преливниците, но от информацията, която получих късно във вторник е, че това нещо няма да се случи”, каза областният управител. Голяма е и вероятността, изобщо да не се състои такова изпускане през приливните клапи. Илиев заяви, че ситуацията в областта е обнадеждаваща. „Ако евентуално времето застудее – това ще подобри обстановка, тъй като валежи няма да има и язовирите няма да преливат “, каза той.
„В областта няма населени места, които да са без ток или вода. Има достъп до всички места и няма бедстващи хора”, каза той и допълни, че постъпилата по – рано информация за контролирано изпускане на язовир „Кърджали”, е променена, като е обяснено, че ако се наложи такова изпускане на водата от язовира, то това ще се прави в светлата част на деня.
24rodopi.com
На снимката: Преливниците на яз. „Кърджали”
hard admin

*

Top