Илия Илиев: Отремонтирахме един кран на язовир „Люляково“, на „Черешица“ се разшири преливника

„Нивата на язовирите са занижени. Обстановката в района е спокойно, няма валежи. Свободният обем на язовир „Кърджали” от преливния ръб е над 1 м. Язовир „Студен кладенец” е със свободен обем от около 70-80 см. Тези два язовира от каскадата „Арда” се следят и наблюдават много стриктно. При всяка една тенденция за повишаване на нивата се взимат мерки и започва контролирано изпускане – процесът се контролира изцяло”, съобщи областният управител на Кърджали Илия Илиев, цитиран от радио „Фокус”.
„За останалите язовири намиращи се на територията на област Кърджали от месец март с моя заповед всички нива на водни обекти се наблюдават от общинските кметове, а те от своя страна изискват информация от кметовете на кметства – всички водни обекти се наблюдават, включително и реките и всяка сутрин до 10.00 часа се изпраща информация в Областна администрация”, уточни областния управител.
На въпрос какви мерки са предприети и как ще реагират екипите на територията на област Кърджали, Илия Илиев заяви: „ Реагира се в зависимост от ситуацията, няма рецепта затова как да се реагира. От декември месец насам отремонтирахме един кран на един язовир, който не работеше и в момента кранът е отворен и язовир „Люляково” се изпуска. На язовир „Черешица” се разшири преливника”. „От Министерството на земеделието и храните изпратиха техника, която разшири самия преливник, тъй като той беше в скала и малко трудно можеше да се премине по короната на стената и определена техника трябваше да го направи. Това вече е направено. Преливникът на язовир „Македонци” също беше разширен по време на декемврийските дъждове. Така, че за всяка една ситуация ще се действа по различен начин. Въпросът е да имаме предварително информация, а не да имаме някакво събитие и тогава да се чудим как да реагираме”, заключи областния управител на Кърджали.
24rodopi.com
На снимката: Микроязовирът край Македонци по време на декемврийските дъждове
hard admin

*

Top