Илия Илиев: 90 на сто от републиканската пътна мрежа е разчистена

90 процента от републиканската пътна мрежа в Кърджалийско вече е разчистена, обяви пред медиите областният управител и председател на Кризисния щаб Илия Илиев. 8 роторни снегорина чистят в региона. След като приключат с отсечките от РПМ, те ще бъдат пренасочени към общинските пътища, тъй като местните фирми нямат необходимата техника. Целта е максимално бързо да се осигури достъп до всяко населено място. Основният проблем, наред с високите преспи, са падналите под тежестта на снега дървета. Извличането им забавя  изключително много работата на екипите.
В момента пътят Черноочене – Асеновград през Паничково е допустим за движение на МПС до 3,5 т.
Пътят Кърджали – Ардино е отворен с ограничение за товарни и лекотоварни коли без ремаркета и полуремаркета. Разчистено е направлението към Бял извор и едното платно до разклона за Жълтуша и Падина. Отворено е движението за Смолян, работи се в посока Неделино.  В Кирковско вече са отворени пътищата за Горно Къпиново и Кукуряк, продължава разчистването на отсечките към Тихомир и Стрижба.
В Джебелско машините пробиват пътя към Църквица, има достъп до Припек, Устрен и Мишевско. В Крумовградско чистят в посока Черничево, отворена е по една лента от пътя Крумовград – Аврен и Аврен – Егрек, в Момчилградско 90 процента от общинската пътна мрежа е отворена.
Снегопочистващите фирми, екипите на Пожарната, Полицията, Горското и Спешната помощ работят денонощно. Кризисният щаб е във връзка с общинските кметове и Център 112. 15 единици специализирана техника – верижни и товарни машини от различни краища на страната са на бойна нога в областта. От началото на бедственото положение „Пожарна безопасност” се е отзовала на повече от 300 сигнала за произшествия.
Всички екипи на ЕСО /енергийния системен оператор/ са изпратени в района на Ардино, привлечени са и допълнителни аварийни групи на EVN, които отстраняват повредите по вътрешната мрежа.
Заради очакваното снеготопене, е въведено денонощно наблюдение на язовирите от каскада „Арда”. И яз. „Кърджали” и яз. „Студен кладенец” са на 80 см от преливния ръб. Работят три турбини на ВЕЦ „Кърджали” и пет на ВЕЦ „Студен кладенец”. Последният е с една отворена клапа.
24rodopi.com
hard admin

*

Top