Илия Руснака бил в списък „Амфетаджии“, прокуратурата искала да го вкара в затвора за 6 години и да наложи възбрана върху жилището му

Прокуратурата е искала да наложи възбрана върху апартамента на Илия Р. О. – Руснака, защото го грозяла глоба в размер на 10 000 лева за придобиване и съхранение на високорискови наркотични вещества. Това разкриха за 24rodopi.com източници, запознати с криминалното досие на 28-годишния кърджалиец, който бе открит мъртъв пред блок в квартал „Възрожденци” в четвъртък към 23 часа. Руснака бил сочен за доставчик на амфетамини в града край Арда, бил задържан често.
Амфетаминът е психоактивно вещество, което стимулира централната нервна система. Той създава усещане за бодрост, сила и лекота, дори и при хора в състояние на силно физическо изтощение
За задържането му с голямо количество дрога през 2012-та година срещу Руснака било повдигнато обвинение, което предвиждало лишаване от свобода от една до шест години и глоба от 2 до 10 хиляди лева. Прокуратурата поискала да се вземат мерки за обезпечаване на предвиденото наказание, като се наложи възбрана върху ½ от апартамента на Илия във „Възрожденци”. Съдът отхвърлил искането, като се мотивирал, че притежаваната от обвиняемия идеална част от недвижимия имот, чиято възбрана се иска бил с данъчна оценка в размер на 18495.90 лв., което означавало, че липсва съразмерност между исканото обезпечение и размера на наказанието като първото било в почти двоен размер от максимално предвидения размер на наказанието глоба от законодателя.
Както вече 24rodopi.com писа, Илия Руснака и неговият авер Коце Козата са отнели мобилен телефон от хлапе в квартал „Възрожденци”, часове преди смъртта да покоси 28-годишния кърджалиец.
„GSM-ът беше на Миро Гаргата. Момчето се ядоса и заплаши Илия и Коцето с брат си. Щял да го извика, за да ги пребие и двамата”, разказаха хора от квартала. По думите им и Руснака, и Козата са употребявали наркотици. „Пушеха трева често, Илия обаче посягаше и към по-твърди опиати, не му бе чужд и хероинът”, коментираха познати на двамата.
Няколко часа след скандала за телефона, Илия е открит мъртъв в междублоковото пространство в началото на „Възрожденци”. Една от версиите за смъртта му пък е именно свръхдоза хероин. На метри от тялото му, медиците откриват в безсъзнание и друго момче от компанията на Илия, най-вероятно приятелят му Коце.
Двамата живеят в един и същи блок в квартала.
„Сигнализираха хора, че млад мъж лежи на паркинга и може някоя кола да мине върху него. Когато на място е дошла линейката, е намерено и другото момче”, коментираха хора от квартала.
„Тялото на момчето беше в калта на няколко метра от магазина, бил е по гръб ми разказаха комшии. Сутринта до вратата на магазина открих хвърлени ръкавици, с които вероятно са извършвали огледа.
Много често се събираше тази компания момчета. Обикновено на беседката пред блока. Пиеха бира, алкохол, вдигаха гюрултия, неведнъж сме се оплаквали от шума. Пушеха и трева. Жалко, че млади хора така си отиват от този свят”, коментира пред наш репортер магазинер в квартала.
24rodopi.com
hard admin

*

Top