Иманяри са направили 2 изкопа край църквата в Добромирци, където ще търсят гроба на Патриарх Евтимий

Търсачите на съкровища са направили поне 2 изкопа край запазената двуметрова стена на средновековната църква край кирковското село Добромирци, твърди археологът Николай Овчаров, цитиран от „24 часа”.
Както първи писа, иманяри, които търсят в района алтъните на чорбаджия от Комотини, събориха римски мост край Дрангово, разкопаха гробище край Могиляне и ровиха в църквата край Добромирци.
В района на храма отново ще търсят гроба на Патриарх Евтимий, за което вече писа.
Църквата е била проучвана един сезон от археолози в края на 60-те години, но след това работата по обекта не е продължила. Тази година община Кирково отпуска 50 000 лева за разкопки, които ще стартират през юни и ще бъдат ръководени от археолога проф. Николай Овчаров. Според него около църквата има и други постройки от този период. При теренни обхождания на обекта в насипите, натрупани при първите разкопки Овчаров е открил рамо от бронзов кръст и парче от реликварий, в който вероятно са се съхранявали мощи на светец. Находките са от 11-12 век.
“Вероятно става въпрос за манастирски комплекс или селище”, твърди пред „24 часа” археологът.
Сред местното мюсюлманско население има предание, според което в близкото с. Бенковски, което е само на 3-4 км. от средновековната църква през 30-те години е открито богато погребение на висш християнски духовник. Една от хипотезите е, че става въпрос за патриарх Евтимий. Според преданието короната, открита в гроба още се пази от местните хора и помага при тежки болести.

Ще припомним, че десетилетия наред основоположниците на археологическите проучвания в Кърджалийско търсят гроба на последният български патриарх Евтимий в Източните Родопи. От историческите извори е известно, че духовният водач води отбраната на Търново срещу османците през 1393 г. След пленяването му той е заточен. Предполага се, че това е станало в Бачковския манастир. Гробът му обаче не е намерен в светата обител край Асеновград.
През седемдесетте години на миналия век интересът на археолозите е насочен към Кирковско. Човекът, който се нагърбва да открие гроба на патриарх Евтимий, е Иван Балкански – откривателят на Перперикон. Той извършва археологически проучвания в манастира край Добромирци. Обектът обаче е твърде голям, за да може за два-три сезона да бъде цялостно проучен. За съжаление Балкански не успява да публикува резултатите от разкопките поради преждевременната си кончина.
Ще припомним, че благодарение на старите бележки на Балкански, в последните години се извършват успешни разкопки на Перперикон.

На снимките:
Иманяри събориха мост в търсене на алтъни, посегнаха и на гробище и средновековна църква

hard admin

*

Top