Имаше ли скандал „Зетят на Манчев” или защо кирковското БСП посочи 30 човека за 36-те началнически служби в Източните Родопи!?

В края на ноември зам.-председателят на БСП в Кирково Димитър Манчев обвини националното ръководство на партията в тежка зависимост от ДПС и вероятно скоро ще се раздели с поста си в общинската организация. В бунта си Манчев беше заявил, че в Кърджали ДПС преяжда с власт. Като пример той посочи, че от 12 регионални структури на държавната власт хората на Лютви Местан са овладели 10, докато БСП се е задоволила само с две. Ръководството на общинската организация прие тази теза и излезе с общо становище.
Само 2 дни след изявлението на Манчев, 24rodopi.com разкри, че „бунтът” е заради   желанието на Манчев да назначи много близък свой човек за местен началник. Още 4 дни по-късно официално областният съвет на БСП в Кърджали обяви, че
 
конфликтът бил на личностна основа
 
– Димитър Манчев искал да назначи зет си за директор на ВиК в Кирково. Общинският лидер Бойка Арабаджиева подаде оставка и скоро БСП в Кирково ще има ново ръководство. Пръв за „преяждане с власт” на ДПС заговори народният представител и тогавашен председател на областния съвет на БСП в Кърджали Милко Багдасаров. Това се случи само два месеца след парламентарните избори през май и предизвика острата реакция на Лютви Местан. Очертаващият се конфликт бързо беше приглушен.
 
Кадруването
 
Общо 36 са регионалните структури на министерствата и държавните агенции в област Кърджали. БСП успя да наложи само един свой кандидат – начело на Регионалния инспекторат по образованието, пише вестник „Преса”. Социалистите имаха думата и при назначаването на областния управител на Кърджали и на управителя на ВиК, но и за двете места предложиха непартийни кандидатури, посочва софийското издание. Освен това много от „заварените” началници ще запазят местата си, защото според Багдасаров са доказали деловите си качества. Социалистите държат да се види, че акцентират върху професионализма, а не върху партийната лоялност. При ДПС обаче нещата стоят по друг начин.
Според Манчев, 8 директори са от ДПС, а от БСП са само двама. Той твърди, че ДПС овладя всички земеделски структури, горските стопанства, социалните служби, а за район като Кърджали това на практика означава, че е взело по-голямата част от властта. Кадровите промени носят и друг привкус – местата на назначените от ГЕРБ началници, основно етнически българи, сега се заемат от етнически турци или българи мохамедани с турско-арабски имена. А това води до разпалване на иначе позадрямалите етнически страсти, пише „Преса”.
Както вече 24rodopi.com писа, в списъка на ОбС на БСП в Кирково имало 30 човека за началници. Почти всички те са българомохамедани.
 
Нечути предупреждения
 
От „бунт” скандалът в Кирково беше сведен до битова интрига с чисто локално значение. Никой няма интерес точно сега една общинска организация на БСП да предизвика национален дебат за отношенията на левицата с ДПС. „Измиха си ръцете – казва Димитър Манчев за контраатаката от Кърджали. – Акцентираха върху само едно от 20-те предложения, които гласува общинската организация, за да ни уязвят. Но не казаха, че за оспорвания пост ние предложихме дипломиран икономист, а тяхната подкрепа е за строителен техник.” Според Манчев лидерите в БСП не са осъзнали предупрежденията, че прекалените реверанси към ДПС ще ги провалят на следващите парламентарни избори. И затова са оставили ДПС да кадрува както му е удобно.
От своя страна ДПС може да мобилизира електората си, като демонстрира, че то носи гаранции за професионалното израстване на етнически различните граждани. За БСП остава да изтъква колко социална партия е и как добре може да управлява страната. Но ще трябва и тихо да се моли турските сериали да продължат да променят към по-добро негативните стереотипи спрямо турците. Защото ГЕРБ спечели изборите през 2009 г., като заложи на патриотарско-националистически послания, а мераклиите да използват този подход и сега никак няма да са малко.
 
 
Бахри Юмер: Нечестно е да ни обвиняват, БСП спечели 8 000 гласа, ДПС – 47 000! Имаме 6 пъти по-голямо влияние
 
В ДПС не са съгласни с тезата, че преяждат с власт, като получават повече постове в регионалните структури на държавната власт в Кърджали, пише „Преса”. „На последните парламентарни избори в областта БСП получи малко над 8000 гласа, докато за ДПС гласуваха над 47 000 души. Значи ние имаме шест пъти по-голямо влияние. Като подкрепяща кабинета „Орешарски” партия би трябвало да имаме и шест пъти повече реализирани кадри и позиции в регионалните структури, но това не е така”, коментира областният лидер на ДПС Бахри Юмер.
Според него в името на политическия баланс движението се е отказало от претенциите си към областната администрация, регионалният инспекторат по образованието, ВиК, което е най-големият работодател в района, Окръжната болница, НОИ и други служби. Някои назначения, за които ни упрекват, не са извършени, защото човекът е от ДПС, а защото е с доказан професионализъм, твърди Юмер. Той добави, че при управлението на ГЕРБ е била извършена политическа чистка: „Стотици наши специалисти бяха изхвърлени. Сега част от тях се връщат на работа. Като професионалисти, а не като партийни активисти и никой няма право да ни обвини, че това е нечестно.”

Той посочи и друг факт – 80% от населението в област Кърджали е с турско-арабски имена. „В същото време в държавните структури служителите с турски имена са под 40 процента. Дори и в моята община Джебел, където населението е над 90 процента турско, 35 процента от общинските служители са българи”, каза Бахри Юмер.

—————————————————————–
ПАРФЮМ Christian Dior Addict 100мл за жени на СУПЕР ЦЕНА 30лв

hard admin

*

Top