Инженерът става чистач, „умният” ходатайства: Аз помагах за изборите, сега назначи дъщеря ми на работа!

Николай Михайлов
В Деня на народните будители не е особено празнично като изключим проявите, които организират училища и културни институции по този повод. Тези тържества отминават, но проблемите с търсене на препитание си остават. В планината много трудно се намира работа по специалността и изобщо работа. Хората търсят каквото и да е, забравят за образованието си, за компетенциите и за жалост-за възнаграждението. Един учител или културен деятел получава в пъти по-малко от един готвач, барман сервитьор, огняр. Не подценяваме професиите, но все пак тези хора възпитават децата ни, дават им начален старт за подготовката в живота им. Поглеждайки обявите, предимно по вестниците, а и много често налепени по стълбове и спирки, се вижда какви кадри се търсят. Това са монтажисти, сервитьори, бармани, огняри, готвачи, шивачки и общи работници. Началната им заплата варира от 300 до 450 лв., а изискването за образование е средно, дори и основно. В същото време Бюрото по труда е обявило свободни работни места за логопед и учители (лектори по танцово изкуство, физика, спортни дейности) с начална заплата 400 лв. и образование-висше. Има обявено място и за управител на ресторант с начална заплата от 700 лв. с изисквания  кандидатът да има средно или висше образование.
 
Инженерът-хигиенист
 
„Хората само цъкат като видят подобни обяви, ядосват се, негодуват, но като нямат препитание забравят за квалификациите си и гледат да си намерят някаква работа. Не ги интересува за колко време е, какви осигуровки ще им внасят, а пенсионирането им се вижда като нещо нереално, което не знаят дали ще доживеят при този инфарктен ритъм на живот”. Това сподели 35–годишна жена, която по професия е инженер, но е щастлива, че като чистачка в банка взима много повече пари, отколкото в някоя фирма, работейки по специалността си. Освен че получава по-високо трудово възнаграждение, го получава и навреме, което за нея е особено важно. Преди година за същата позиция „Хигиенист” в Смолянския съд имаше подадени над 30 молби, сред които и на много висшисти.
Други гледат да работят на две места. Нароиха се доста кредитни консултанти по бързите кредити, които имат офиси в областните градове. Те с охота зарибяват хората, а после и със същата „страст” събират вноските им. Подобни кредитни експерти или консултанти се търсят по налепени и изпокъсани обяви по стълбове и спирки. Говори се, че получават почти половината от вноската за месеца на кредитополучателя.
 
„Аз бях близък със свекърва ти, помагай!”
 
Много хора бяха ангажирани и в Програмите за временна заетост, но за съжаление те приключват. Този вид трудова заетост беше в помощ на общините и други институции, а и за хората добра алтернатива да работят и да получават заплата. Имаше и такива разбира се, които само отчитаха дейност. Малинка с болка споделя, че програмата за нея е свършила и сега пак отива на борсата.
Доста от търсещите работа използват най-различни лобита сред приятели, политици, познати, които пък да въздействат на съответните шефове да ги назначат на определени позиции. Този вариант е добил популярност, а и много често се използвал и натиск като: „Аз ти помогнах за изборите, сега ми помогни дъщеря ми да я назначат” . Използват се и приятелски „връзки”, като „аз съм близък със съпруга ти, свекървата ти…”.
Ходатайствата са и много популярни, защото всеки в града познава почти всеки или пък някой, който ще му свърши работа с подобни шефове, от които зависи назначаването. Негласно се говори, че се предлагат и пари под масата по-скоро на уреждащия работа.Тогава пък започва едно напасване откъм документи, образование и други изисквания за въпросната длъжност…
Така или иначе, всеки търси начин сам да се спасява с най-различни методи, за да може в крайна сметка да оцелява в малките населени места.
hard admin

*

Top