Искат 16 000 лв. от Орхан Таир за гостната

Големите престъпления в театъра – кьорфишек на Рашидов

 

След като бившият министър на културата Вежди Рашидов обещаваше от трибуната на Народното събрание големи разкрития за нечувани престъпления по служба, точене на стотици хиляди левове в така наречените турски театри в Кърджали и Разград, се оказа, че  бившият директор в града край Арда Орхан Таир трябва да бъде преследван само за… ползване гостна на театъра за свои нужди.

Днес в Районен съд – Кърджали бе даден ход на дело 395/2013 година, касаещо бившият директор на закрития вече Държавен музикално-драматичен театър „Кадрие Лятифова”. Делото е гражданско.

Настоящото ръководство на Драматичен куклен театър „Димитър Димов” даде под съд Орхан Таир затова, че през периода от 2003 година до края на 2009 година е ползвал за свои нужди гостна на театъра, заплащана обаче от бюджета на т. нар. „турски театър”. Искът срещу Орхан Таир е за близо 16 000 лева. Адвокатът на ответника по делото настоя да се отхвърли иска със свидетелски показания на вече бивши служители на театър „Кадрие Лятифова”. Според тях въпросното жилище е било наето през 2003 година и първоначално е било използвано за офис на театъра. Там са се извършвали кастингите за наемане на артистично-музикалния състав, административния и техническия персонал. След предоставянето на офиси и репетиционна зала на турския театър, гостната се е използвала предимно от гостуващи актьори, режисьори, постановчици, композитори, сценографи и т.н.

Основният мотив на ръководството на ДКТ „Д.Димов” е адресната регистрация по лична карта на Орхан Таир на адреса на гостната.  Бившият директор  е бил с постоянно местожителство в град Плевен.

И временен адрес в Кърджали. При положение, че цели шест години  е бил директор на театър „Кадрие Лятифова” е трябвало да бъде регистриран някъде в Кърджали, и защо това да не е на адреса на гостната, опонира адвокатът на ответника.

Решение по делото ще има до 16 август 2013 година.

hard admin

*

Top