Искра Михайлова: С този проект ще променим качеството на живот на 10 000 души

Министър, кмет и копка за 25 млн. лв. за Момчилград
„С този проект ще променим качеството на живот на около 10 000 души. С него нагледно се показва какъв е смисълът от инвестиции. Нашата цел е всеки български гражданин да усети подкрепата на Европейския съюз. Искам да поздравя сегашното ръководство на Община Момчилград, както и предишния кмет за усилията, които са вложили този мащабен проект да стане реалност. Убедена съм, че в Момчилград тепърва ще се реализират още проекти”, заяви министърът на околната среда и водите Искра Михайлова.

Заедно с кмета на Момчилград Акиф Акиф, двамата направиха символична първа копка на проекта „Реконструкция, модернизация и доизграждане на ВиК мрежата и изграждане на Градска пречиствателна станция за отпадъчни води в гр. Момчилград”. На церемонията присъстваха кметовете на Джебел и Ардино-Бахри Юмер и Ресми Мурад, както и областният управител на Кърджали Бисер Николов.
Стойността на проекта възлиза на 25 милиона и 600 хиляди лева и се финансира от Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.”. С реализацията му ще се модернизира и доизгради ВиК мрежата, която е от 70-те години на миналия век. Също така ще се предотвратят проблемите с изтичането на замърсени отпадъчни води към почвата, заблатяванията, които са предпоставка за развитие на болести и повишени рискове от епидемии за местното население, намаляване до минимум авариите във водопреносната мрежа и преодоляване на огромните загуби на вода, които достигат до над 60%.
Въпросът със самоиздръжката на ВиК-дружествата стои на дневен ред в парламента, заяви министърът. „Правителството трябва да актуализира промените в Закона за водите. Да определи ролята на държавата, общините и ВиК-дружествата. Ако се въведе системата на самоиздръжка това може да доведе до изключително оскъпяване на водата в някои райони на страната и невъзможност на най-уязвимите социални групи да плащат за услугата”, добави още Михайлова.
Министърът каза още за нуждата от спешни мерки във връзка с депата за битови отпадъци в страната. Държавата ни е заплашена от санкции от страна на Европейския съюз, което налага в следващия планов период да се вземат мерки за по-сериозни инвестиции в сектор „Екология”. Михайлова заяви, че е запозната със състоянието на депото в Кърджали, което вече е надхвърлило капацитета си и има възражения от собственици на частни имоти в близост, засегнати от отпадъците.

hard admin

*

Top