Испанските фермери отстъпиха: И родопчанките над 40 години стават за бране на ягоди, конкурсът продължава

До 9 януари всички жени, които са отпаднали от конкурса за набиране на берачки на ягоди за Испания поради навършване на 40 години, отново могат да се явят в бюрата по труда. Това ограничение е отпаднало по искането на самите испански фермери.
Ще припомним, че преди две години имаше голям скандал с набирането на работнички. Интервютата се водеха в конферентната зала на кърджалийски хотел и десетки жени излизаха разплакани. Освен, че от списъка отпадаха навършилите 40 години, така и пълните. „Ти си дебела, с големи гърди, не ставаш за тази работа! Така ми каза тоя вътре, тия за порно филм ли ни избират?!”, оплака се една от неодобрените.
Кандидатките влизаха по пет в залата, където ги чакаше комисия от 4 души, сред които и представител на трудовата борса. Чрез скайп връзка работодателят оглеждал жените и осъществявал подбора. От Бюрото били осигурили преводач за тази цел. Мъжът карал някои от кандидатите да разперват ръце и да се завъртат в кръг, за да огледа „трудовите” им възможности. Екранът на лаптопа бил обърнат към преводачката, така че жените само чували гласа на бъдещия работодател, без да го виждат.
Ситуацията вече е променена и дори кърджалийките са били предпочитана работна ръка на Иберийския полуостров в последния сезон заради усърдието и честността им. След тях били дамите от Хасково и Свиленград.
Общо 400 жени от различни региона на страната ще работят в района на град Уелва (с население около 150 000 души), в Андалусийската автономна област.
На 20 декември 2013 година изтече крайният срок за набиране на кандидатки, но понеже все още не са попълнени обявените позиции, работодателят е удължил срока до 9 януари.
Мераклийките да берат ягоди с предишен опит и ползване на езика ще са с предимство. Одобрените по документи ще бъдат препитани на интервю от представител на испанския работодател. То ще се проведе в дните от 13 до 15 януари в Хасково.
Както вече 24rodopi.com писа, назначените на работа ще получат трудов договор до края на стопанския сезон за бране на ягоди. Брутното възнаграждение е до 48 евро на ден. След удръжките за социални и здравни осигуровки, реално хората ще получават дневно малко над 38 евро. Берачките ще работят по 6 ч. и половина. Работната им седмица ще е 6-дневна. Работодателят осигурява жилището.
Сумата за билета за заминаването им в Испания ще бъде удържана от първата седмична надница. Пътуването от София до Уелва, в зависимост от деня на тръгване, струва между 260 и 300 лева.
След изпълнение на трудовия договор връщането в България е за сметка на испанската фирма.
Миналата година 193 жени в Кърджали и 137 в Крумовград кандидатстваха за работа по офертата. Бяха одобрени 172 кандидатки и 17 резерви.
Снимка: Интернет
hard admin

*

Top