И като се юрнахме към Беломорието… Плаж за 3 евро, мизерия за 50 лева

Жельо МИХОВ

 

„Гърците тепърва ще има да ни метат гостенското. И ще се цупят, и ще ни оплюват, така, както ние си го правим помежду си в квартала, на почивка на родното море или на пикник из безбройните места по Родопите. Явно сме такива и оправия няма да има”. Така реди нашенец след като досегът с гръцките плажове вече намали количеството на зареден бензин, а тепърва се очаква разстоянието да се скъси след отварянето на поредната врата към Беломорието. „Ще имаме още по-пряк достъп до родопското море! Няма вече да бичим стотици километри до нашето”, изпадат във възторг в Източните Родопи при поредната обявена дата за кълцане на ленти край Маказа. Тя пък се мени на всеки три месеца и то ежегодно. „Добре де, поне края на този сезон да хванем”, си казват родопчани след всяка нова надежда, ама не се получава. Нищо, ще се получи, а нашенецът и сега додрапва до гръцките плажове по козите пътеки след връх Костадин при Златоград. Ама пък как му се ще да изпъне „тигъра” втора ръка от Германия и да кацне за има-няма час на плажната ивица. Нормални щения за отрудения жител на планината. И като налети бай ти Ганя на пясъка, та…

„Добре са дошли. Ние разчитаме на всички туристи”, казва Костас от Керамоти, от „оплютата” вече за нашенци гръцка територия на брега на Бяло море. „Това, което остават след себе, си минава някои граници. Много ваши хора смятат вероятно, че кошчета за боклук не съществуват. Всичко се изхвърля веднага около мястото на консумацията му. Като запалят автомобилите след само ден престой и наоколо е като малко сметище. Едва ли правят така в България, но защо тук?”, чуди се гръкът.

„Голяма част от нашите хора направо не са за никъде”, коментира Светлин от Кърджалийско. „Виждал съм от тераса на панелен блок, посред бял ден, да излита торбичка с боклуци. Пръска се долу и от нея се разпиляват от кофички за кисело мляко до памперси. Явно е много трудно на слезли от баирите в града да станат граждани от раз. Те, други, с години не свикнаха, та искаме…”.

„В Керамоти няма огромни тълпи от туристи, нито големи и лъскави хотели и именно в това се състои неговия чар. Със своята необятна плажна ивица от фин пясък и подкупващо спокойна атмосфера, която дори гларусите и чайките не смеят да нарушат, Керамоти е идеално място за прекарване на почивката за всички, които искат да си отдъхнат далеч от шума на големите курорти. Малките хотелчета, частни квартири и апартаменти под наем, предлагат общо не повече от 800-900 места за летовници…”, примамва в интернет описанието на малкото крайморско градче.

„Като тръгнат нашите и багажникът е зареден с всичко. Отиват за уикенда и пари трябва да се харчат на минимум. Може да се спи и в колата, която е и идеална за софра”, разказват нашенци.

„А бе, братче, някои дори са оплескали капака на автомобила с лютеница. Виждал съм родни „баровци” да топят кренвиршите в бурканчето „хорце” и да нагъват рязан хляб, купен от кварталния магазин в Кърджали. У дома го раздават на местните тузари-бизнес, това-онова, а там са си като половината родни сиромаси. Паркирали в горичката до плажа, нали, да са на сянка. Гърците не правят проблеми, че там престояват автомобилите. Топят се цял ден на плажа, въргалят се по пясъка и после спят в джипа. Край него само опаковки от кашкавал, салами, празни бутилки. Не, че не могат да си позволят две нощувки като бели хора. Пълно е с места за всякакъв джоб. Ама не. Защо да харчат излишни пари като за един уикенд могат и така да изкарат. После същите такива висят по кафенетата в Кърджали и изпъвайки се даже ще рекат, че са били за почивните дни по Испания и там са хващали тен. И това си е масова практика на гъзарийката „Уикенд в Гърция”. Плющене на крак в горичката, въргаляне в пясъка и оставяне на доволно доказателства за пред тамошните чистачи за тяхното пребиваване. Как си личи, че нашенец е бил на почивка. Разхвърляни боклуци от какво ли не, но пък родно. Само българска стока. Досрамява, честно. У дома-такива, на родните курорти-такива и в чужбина така. А толкова е по на далавера! Една бира струва на плажа 2,50-3 евро. Носят ти я и цял ден ползваш чадър и шезлонг, както и помощна масичка. Никой не те оперира за всеки атрибут на плажа за същата цена, както е у нас по Черноморието. Така е. Голяма селяния. 3 евро за цял ден рахат на плажа, а нашите после оставят мизерията си в горичката, напазарувана за по 50-60 лева. Що трябва да се излагаме. Ок, нашият стандарт е друг, но пари няма да ти вземат като си събереш останките от плющенето в една найлонка и го хвърлиш там, където трябва. Много зле сме се научили. Затова и страната ни прилича на кочина. Кварталът, в който живеем, е кочина. Навсякъде с боклуци. Те са огледалото на манталитета ни. Нашата визитна картичка. Искахме море на крачка от нас. Имаме го. Искахме още по-кратък път. Скоро и него ще имаме. Искахме, а нас дали ще ни искат? Не успяхме под терасите си да спрем да мърсим, какво остава там, „където никой не ни познава”. Жалко е”, разказва и Мехмед, който също чака с нетърпение отварянето на Маказа, за да пътува още по-бързо към „родопското море”.

 

На снимките:

Почивката в района на Кавала е много по-стойностно от това по българското Черноморие

 

Гърците садят тютюн на всевъзможни места, защото получават много добри пари за „зеленото злато”. По тази причина си позволяват да плащат надници на български берачи

 

 

hard admin

*

Top