И опонентите на „Атака“ поискаха касиране на изборите в Турция, юристите им открили драстични нарушения

Масови са нарушенията в секциите при вота в Турция, декларираха опонентите на „Атака” – Националният фронт за спасение на България (НФСБ).
От „партията на телевизия „СКАТ”, както още наричат формацията, настояват резултатите там да не бъдат зачетени.
„Хората, които са подали заявления за откриване на секционни комисии, не са гласували там и не са в списъците” заяви на пресконференция в Бургас съпредседателят на ПП НФСБ Валери Симеонов.
Според него, почти нямало гласували от редовните списъци, а под чертата са вписани 90% от гласувалите.
„Те са добавени без описани лични документи, без карти, без нищо. Ей така дописвани. Подписали са се от комисията и са им давали право да гласуват. От 86 открити секции никъде няма сравняване на резултатите и няма по никакъв начин ограничение за това един човек да гласува и в 86-те секции. Какво пречи на един човек от Бурса да обиколи с такси и 15-те секции и да гласува. Безобразието в Турция е невероятно”, каза Симеонов. По думите му случилото с при вота в Турция няма нищо общо с Изборния кодекс. В секции има повече от 936 гласували, което противоречи на съдебно решение от 2010 година на Конституционния съд. Изчисленията показват, че в дадена секция хората, които са гласували, е трябвала да направят всичко за 20 секунди, което е невероятно. Има видимо фалшиви подписи в списъците. Удостоверяването на самоличност е станало с подписа не на председателя на комисията, а на някой друг неизвестен. Общо 10 са установените нарушения при вота в Турция”, каза Валери Симеонов.

Юристът от НФСБ Християн Митев каза в отговор на въпрос на журналисти, че Изборният кодекс дава право на партията да иска касиране на изборите и не само като атакува определени депутатски мандати. Това обжалване ще е по член 264 ал.1, каза Митев. Тоя заяви че оспорват изборите като цяло. „Дотук се вижда, че целият изборен процес е опорочен. Има нарушения на секционните избирателни комисии и на районните избирателни комисии.” допълни той. Според него нарушенията им дават право да искат цялостно касиране на вота и отделно от това да искат касиране на вота за всеки един народен представител. „Отделно от това имаме искане по отношение гласовете подаден в Турция. При евентуално касирани дори само там ще имаме преразпределение на сега съществуващите мандати в НС”, каза Митев.

hard admin

*

Top