И Саръев гневен на бариерата, но си платил! Отец Петър: Гробищата са мое работно място

И отец Боян Саръев реагирал емоционално на въведената такса от 50 стотинки, но я платил при посещението си в гробищния парк в Кърджалии, съобщават от агенция Бгнес. Свещеникът от квартал „Гледка” бил в гробищата ден преди енорийският свещеник Петър Гарена да потроши общинското имущество на входа на гробищния парк.
 
скандалният поп се включи във войната на гробарите край Арда.
 
За инцидента алармира управителят на общинското предприятие „Обредни дейности” Моника Атанасова. Според нея отец Петър съвсем съзнателно е отказал да пусне в монетника на новата автоматична бариера входната такса, вдигнал е скандал на служителите в будката на входа.Докато те реагират, свещеникът потрошил с ръцете си монтираната само преди два дни бариера. В момента на вандалското му действие на мястото случайно се е намирал и екип на регионалната телевизия, който е заснел и документирал действията на духовника, разказа Атанасова.
В момента
 
бариерата, дълга 4 метра и изработена от алуминий, е счупена и откачена от металните планки.
 
Отец Петър Гарена, както и всички други свещеници, посещаващи гробищния парк, извършват там опела, панихиди, които им се заплащат от близките, т.е. те са там, за да извършат поискана и платена услуга. Не е редно да влизат и излизат безплатно с автомобилите си, след като всички останали посетители си плащат. Общинският съвет е гласувал съответната услуга – вход с МПС 0,50 лв., която следва да се заплаща от всички влизащи с коли в гробищата, заяви Моника Атанасова.
Автоматичната бариера е монтирана преди три дни. Малко преди това недоволни обиколиха местните редакции, за да алармират за случващото се.
Системата е снабдена с входящ терминал – автоматично пропускане на влизащите автомобили,
 
с вградени под асфалтовото покритие сензори за движението на колите, светлинно фискално устройство, свързано с НАП,
 
което при излизане изисква 50 ст., предупредителни светофари за МПС и всичко необходимо за работата на устройството, се посочва в писмо на общинското предприятие, предоставено в редакцията на 24rodopi късно в сряда.
Миналата година, по инициатива на предприятието, в общината е била задвижена процедура за избор на оферта за поставянето на бариерата пред централния портал на гробищния парк. Впоследствие е сключен договор между кметството и фирмата- изпълнител.
„Автоматичната бариера не различава обикновения гражданин от духовниците или от частната погребална фирма. Освен това, таксата за входа е гласувана от общинските съветници, както и целият ценоразпис на услугите на обредния дом, това не са мои приумици”, подчерта Атанасова.
В сряда, малко след монтирането на бариерата, отец Боян Саръев също е бил принуден да плати, за да напусне парка с колата си. Той също се разгневил на факта.
„Красимир Димитров от частната траурна агенция сътвори грандиозен скандал заради въведената такса. Той излъга, че стотинките се събират само от християните, това не е вярно. Всички в града знаят, че в този гробищен парк без специална ограда има отреден парцел и за мюсюлмански погребения”, каза управителят на обредния дом.
Отец Петър Гарена изрази възмущение заради въведената такса на входа, като я нарече дивотия и наглост.
 
„И гробищата са мое работно място, аз не стоя само в църквата.
 
Бариерата е направена като капан – вдига се автоматично пред колата и после щраква. Ако дойде линейка, и нейният шофьор ли ще трябва да си плати, за да излезе оттам?, гневеше се свещеникът. Той изрази съжаление, че миналата година е спрял подписка с искане за оставката на управителката Атанасова. Той обаче е решил сега да запознае кмета Хасан Азис и лично да настоява за отстраняването й от работа, съобщава Бгнес. Отец Гарена призна, че кипнал заради капана и изскочил от колата си, огънал бариерата на две и я измъкнал от планките.
hard admin

*

Top