Йовковци с експедиция в резервата край Маджарово

Учениците от клубовете „Екология” и „Туризъм” към СОУ „Йордан Йовков”в Кърджали честваха Деня за защита на птиците. За целта те посетиха резервата край Маджарово. Експедицията бе във връзка с проекта „Образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства”.

В природозащитния център „Източни Родопи” построен на място, което е било кратер на вулкан, учениците бяха посрещнати от Сание Мюмюн и Волен Аркумарев. Двамата студенти, основатели на центъра, запознаха младите природозащитници с популацията на лешоядите в резервата, показаха им гнездата на белоглавите лешояди, разведоха ги из природните забележителности „Кован кая” и „Момина скала”, а над защитената местност „Патронка” наблюдаваха миграцията на кормораните. Учениците научиха, че местносттта е дала подслон на множество растения, насекоми, влечуги, птици и бозайници и е трудно да се намери друго място в Европа, където могат да се наблюдават толкова много видове лешояди и грабливи птици.

Към групата се присъединиха и гости от Холандия, дошли да проучват възможностите за екотуризъм в региона – Уенди и Айрис.—————————————————————–
Посрещнете 8-ми декември със sпециална оферта за всички студенти в хотел Рила

hard admin

*

Top