Кабинетът „Орешарски“ с решение за ГКПП – Маказа утре, провали се отварянето на 14 август заради спора „Да минават ли камиони или не“

Кабинетът „Орешарски” ще вземе решение за отварянето на прохода Маказа на заседанието, насрочено за 14 август – сряда. Темата за новия пункт ще бъде точка 2 в дневния ред.
Атина бе готова да открие новия граничен пункт, но преговорите между двете транспортни министерства зациклиха. Както първи 24rodopi.com писа, правителството на Андонис Самарас смяташе да отвори границата едва след като бъди приключен участъкът от спирка “Джебел” до Подкова, което ще стане в началото на ноември. По-късно Атина се спря на датата 14 август, но с изричното условие до завършването на българския участък през Маказа да минават само леки автомобили.
В дневния ред за утрешното заседание на правителството е предвидено приемането на решение на новия гранично-пропускателен пункт (ГКПП). Ще бъде разгледано и споразумение с Гърция, което засяга функционирането на пункта Маказа.
Новата ни връзка с южната ни съседка дава възможност на пътуващите от Старозагорска, Хасковска, Кърджалийска, Смолянска и Бургаска области да преминават границата много по-бързо и без да минават през София, посочват от пресцентъра на Министерския съвет.
Днес в южната ни съседка е имало  среща между представители на външните министерства на България и Гърция за отварянето на граничния пункт.  Пречка се оказало обсъждането на възможността за преминаване на товарни коли над пет тона. Тук ограничения за  товарите като на пункта  Златоград – Термес няма, но има изискване от гръцка страна да се поставят кантари за товарните автомобили.
hard admin

*

Top