Какво повече трябва да знаем за туберкулозата

Заболяването е старо колкото човечеството. За това свидетелстват документи от пр.н. ера, а при разкопки от каменната ера са описани туберкулозни изменения в скелет. Описана от Хипократ през V в. пр.н.е., болестта се възприемала като проява на наследственост. Тя не се повлиявала от традиционното лечение и била наричана “охтика”.

[img]photo_big_339863.jpg[/img]

Заболяването е изучавано от много учени. Постепенно те стигат до извода, че то няма наследствен характер. През ХVІ в. за първи път се говори за заразяване. Туберкулозният микобактерий, наречен още бацил на Кох, е открит през 1882г. от Роберт Кох. Това доказва инфекциозния характер на заболяването, което в голям брой от случаите засяга белия дроб, но се проявява и в други форми – костноставна, пикочополова, лимфна, чревна, кожна, очна и др.

Най-често туберкулозата се локализира в дихателната система. Причинителят на болестта – така нареченият бактерий на Кох, има 4 патогенни типа (човешки, говежди, птичи и миши) и е много устойчив. Той се намира навсякъде в околната среда. Източник на заразата е болният от туберкулоза, който кашля и плюе по улиците. Най-застрашени от заразяване са живеещите и работещите в едно помещение с болния хора.

Първите симтоми са обща отпадналост, лесна умора, безапетитие, подържане на температура, нощно обилно потене. При белодробната форма на туберкулоза е характерна продължителната кашлица, която в началото е суха, дразнеща, предимно през нощта, а по-късно става с отделяне на различни по вид и количество храчки. Лечението е диспансеро-амбулаторно, до настъпване на трайно подобрение. Болните подлежат на системен контрол за бацилоносителство.

От туберкулоза се разболяват най-вече лица с потисната имунна система. Предразполагащи фактори са непълноценното и нерационалното хранене, стресът, преумората, злоупотребата с алкохол, тютюнопушенето, т. е. всичко, което срива защитата на организма.

Заразяване от туберкулоза може да стане и при консумиране на прясно мляко и негови продукти, добити от болни крави. Препоръчително е прясното мляко, дори пастьоризирано, да се вари минимум 5 минути.

Статия: Dariknews.bg

hard admin

*

Top