Какво ще се случи през 2013-та край Арда!? Скромната прогноза на 24rodopi

Добрата новина за всички ще се случи напролет. Отварят прохода Маказа. Гърция обеща да пусне движението по отсечката Комотини-Нимфея-Кърджали до края на март, но не е проблем да се случи и през май. Важното е, че морето се приближи до Източните Родопи на разстояние, което вещае големи автоколони всеки летен уикенд. Ставаме почти като германци, които отскачат за кратко до плажовете на Италия. Като бедни германци, де! Живеещите в района на Кирково ще стигат до плажовете оттатък Комотини за по-малко от час.
Лошото е, че и в следващите 365 дни няма да станем по-богати. Безработицата ще се запази в същите тревожни параметри. Надеждата на останалите без работа стотици металурзи е „Горубсо-Кърджали” да получи разрешение за добив на злато, а на хиляди семейства от 7-те общини – да растат доходите на роднините им в Западна Европа.
Редно е да признаем, че твърде много хора от Източните Родопи, особено в селата, ще връзват семейните бюджети с преводите на гурбетчиите. Нека пожелаем здраве и късмет на всеки един нашенец в Западна Европа, защото и през 2013-та гурбетчийските пари ще крепят регион Кърджали.
Напролет ще станем по-нервни, а когато в края на юни трябва да си честитим настъпилото лято, някои ще станат неузнаваеми, меко казано!? И то заради политика. Нали не сте забравили какво е предизборен адреналин и по-свободна предизборна лексика. Най-доволни ще са избирателите в кърджалийския квартал „Боровец”. Тук яко ще се купуват гласове, а и никой не бива да се учуди, ако някой политик обеща узаконяване на стотиците къщи по слънчевото тепе на Кърджали.
Юли е далеч, но още отсега можем да честитим новите депутатски мандати на Ахмед Доган и Лютви Местан. Ситуацията е такава, че ДПС най-вероятно ще спечели всичките 5 мандата в Кърджалийско, но за позициите 3, 4 и 5 Доган е казал, че ще заложи на нови лица. Между 8 и 10 активисти на ДПС се борят за тези места и в главите на тези хора вече е … буреносно.
Нито една партия в Кърджалийско няма да може да спечели повече от 16 500 гласа, с изключение на ДПС. Националната квота за един мандат ще бъде между 16 500 и 18 000 гласа.
Други двама кърджалийци също ще влязат в новия парламент. Цвета Караянчева от ГЕРБ и Димчо Михалевски от БСП ще бъдат в местните листи, но ще получат мандати в други региони, където също ще бъдат вписани от ръководството на партиите за „добра служба”.
Михалевски може да стане строителен министър през юли или август, ако в парламента влязат само 4 формации. Това е изречение от стратегията на Сергей Станишев, който прогнозира коалиционно правителство. При вариант „4 вътре”, кабинетът ще е на БСП, партията на Меглена Кунева и ДПС.
При вариант „7 партии и коалиции в парламента”, премиерът в следващите 4 години отново ще бъде Бойко Борисов. Той пък обеща още 4 години на финансовия министър Симеон Дянков. Последното пък е сигурен знак, че и за другата нова година няма да има 13-ти заплати, бонуси и т. н. Когато Ангела Меркел казва, че 2013-та ще е по-трудна за германците от 2012-та, какво му остава на един Дянков!
 
От редакцията
 
На снимките: Първите минути на новата 2013-та година в Кърджали. Хорото е в механа „Хъшове”. Добрата новина е, че в култовата кръчма „Арда” победи шампионите на България – „Лудогорец” Разград. Е, не е на футбол, но нека поздравим кърджалийските танцьори, които надвиха и разградчани, и бургазлии.
hard admin

*

Top