Как се гласува на изборите за ЕП?

[img]photo_big_357335.jpg[/img]
Европейският парламент се избира от гражданите на Европейския съюз и представлява техните интереси. От 1979 г. членовете му се избират пряко. Изборите за ЕП се провеждат на всеки пет години, като всеки гражданин на ЕС, който има право да гласува, може да вземе участие в тях.

Как се гласува?

За да упражните правото си на глас, трябва да проверите дали сте включен в избирателните списъци. Тези списъци се изготвят по райони с адресната регистрация на избирателите. Те се окачват на достъпни места по квартали и избирателни секции. В тях е посочено и точното място, където можете да гласувате.

В случай, че името ви е пропуснато, трябва да сигнализирате в общината за изясняване на пропуска.

Ако в деня на изборите се намирате на друго населено място можете да вземете удостоверение и да участвате в изборите там, където се намирате.

В чужбина изборите се организират от посолствата на България в съответната страна.

В деня на изборния ден гражданинът, решил да даде своя глас в подкрепа на дадена партия, трябва да отиде до избирателната секция, да носи личната си карта и да следва указания за гласуване.

13 партии и коалиции и един независим кандидат ще се борят за 17-те български места в Европейския парламент. На този вот, както на предишния, избирателят може да посочи един от кандидатите в съответната партийна листа, когото смята за най-подходящ. Ако номинираният събере предпочитанията на над 15% от гласувалите за съответната партия, той се придвижва напред в листата. Отбелязването на преференцията ще става в рамките на квадратчето пред избраното име, като се препоръчва използване на знаците – хикс, кръст или чавка.

Ако някой отбележи повече от една преференция, бюлетината ще се смята за глас в полза на партията.

/За недействителни ще се смятат гласовете, при които в пликовете има повече от една бюлетина, когато пликът е празен, когато бюлетината не е по образец или в нея има вписани думи и знаци, които по някакъв начин разкриват тайната на вота или самоличността на избирателя./

[b]Според Наказателния кодекс търговията с гласове е престъпление и се наказва с до 3 години затвор и глоба от 1000 до 5000 лв.[/b]

Изборният ден приключва в 19 часа, а резултати не могат да бъдат обявявани официално до 23 часа българско време. През целия ден е забранена продажбата на алкохол. По традиция понеделникът след изборите е неучебен за цялата страна.

Участието в изборите е лично право на всеки гражданин, който може да гласува, може и да не даде своя глас в подкрепа на определена партия, но по този начин той прави своя избор и оказва влияние върху бъдещето както на страната, така и на Европа.

Информация: [link=http://dariknews.bg]http://dariknews.bg[/link]

Спасов

*

Top