Камери ще наблюдават входовете на Перперикон, спират източването на средства от продажбата на билети

Камери да наблюдават пропускателните устройства и местата за продаване на билети за посещение на скалния град Перперикон – това е една от мерките срещу корупцията, обсебила хората, които работят за туристическия обект.
Община Кърджали предприема стъпки за затягане на режима на туристическите дейности, извършвани на археологическия комплекс Перперикон. Това се налага след като на предишна сесия бе отчетено, че приходите от такси за билети, екскурзоводи и тоалетна не съответстват на броя на посещенията на скалния град на траките, регистрирани през 2013 година.
Появиха се и съмнения за източване на средства от мними екскурзоводи, като най-деен бил Мюмюн А. от село Болярци.
За 11-те месеца на 2013-та година приходите от Перперикон възлизат на 83 998 лева, отчетено бе на сесията през декември. Според общинския съветник от БСП Георги Кючуков голяма част от туристическите такси на Перперикон влиза не в общинската хазна на Кърджали, а в частни джобове. Кючуков стигнал до този извод, след като се запознал с отчета на директора на Регионалния исторически музей в града Павел Петков.
Бе посочено, че са изчезнали към 40 000 лева.
Сред мерките, които Общинската администрация в Кърджали смята да предложи за одобрение на Общинския съвет са онлайн наблюдение на пропускателните устройства и на местата за продажба на билети, ежеседмично или ежемесечно отчитане на събраните средства, разработване на правила за екскурзоводска дейност, която да се извършва след издаване на разрешително от община Кърджали.

Мерките предвиждат и монтирането на две бариери в началото на паркинга, чиято цел е да бъде осигурена ефективна охрана на обекта и регулиране на пропускателния режим на автомобили до подножието на Перперикон.

hard admin

*

Top