Кандидатите за депутати от ДПС Салиха Емин и Мустафа Ахмед: ДПС във властта означава инвестиции за региона

Петър КАЛЧЕВ
 
 Салиха Емин и Мустафа Ахмед са две от новите лица на ДПС на „Избори`2013″ . Репортер на „24х7 Родопи” разговаря с тях за това, което се случи по време на предизборната кампания, но и за времето, което виждат след изборния ден.
 
– Г-жо Емин, как в едно изречение да съберем проблемите на хората в област Кърджали, до които се докоснахте по време на кампанията за „Избори`2013″?
 
Салиха Емин: Ужасяваща безработица и остър недостиг на средства за изхранване на семейството. Почти във всеки дом има човек, който спешно се нуждае от работа. Семейства се разделят по принуда. Единият съпруг работи в Западна Европа, другият гледа децата тук, но с ясното съзнание и очакване, че ще заминат всички навън веднага щом децата поотраснат. Възрастните хора пък недоумяват какво се случва в страната, няма война, а животът е станал по-тежък и от военно време.
 
– А вашето изречение, г-н Ахмед?
 
Мустафа Ахмед: През последните три години и половина регион Кърджали толкова е отстъпил позициите си във всяка една сфера, че дори най-големите оптимисти вече гледат с едно око навън, разчита се преди всичко на гурбета. А когато си отиват оптимистите и патриотите, това не е драма само на техните семейства, а тревога за България.
 
– Опонентите ви реагират, че в 7-те кърджалийски общини кметовете са от ДПС…
 
Салиха Емин: Благодаря за забележката. Редно е тези опоненти да признаят, че Тройната коалиция управляваше по време на световна криза, обаче остави внушителен фискален резерв. Тези пари вече ги няма, а не са похарчени нито за ръст на пенсии, нито за реализиране на мащабни програми, които да гарантират запазването на работни места. Точно обратното. За три години и половина над 10 000 човека са напуснали регион Кърджали. Над 4 000 са загубили работните си места. Когато ДПС беше в изпълнителната власт, същото това правителство на така наречената Тройна коалиция, работеше добре с местните кметове в Източните Родопи. Имаше чуваемост, желание за партньорство. Днес не е така. През последните години сякаш Кърджали не съществуваше за правителството.
 
Мустафа Ахмед: Много е тъжно, когато по огромните дупки по републиканската пътна мрежа разбираш, че си влязъл вече на територията на област Кърджали. Това е факт. Да вземем пътят от Кърджали за Златоград, по който пътуват вече и много чужденци. На наша територия след Рогозче и в района на Бенковски е ад – дупки, релеф на асфалта, пропаднали участъци… Малко след село Добромирци е границата с област Смолян, където Изпълнителната агенция „Пътна инфраструктура” се е погрижила за пътищата си. Защо?! Защото в Смолян и Златоград има кметове от ГЕРБ, може би. Това си говорят хората като седнат на кафе или биричка. И друго коментират, и дано от другите политически сили също да са ги чули. Нима кметовете на Кърджали, Джебел и Кирково не са кметове и на избирателите на ГЕРБ?! Защо на Златоград и Смолян се помагаше, а активността по отношение на кметовете в Кърджали и съседните общини беше най-видима по време на десетките проверки, на които бяха подложени, които пък не родиха нищо от онова, което се замисляше някъде в столицата. Провалиха се плановете, но най-лошото е, че потърпевши от партийните битки са хората в България. Животът дори на едно семейство в България не може да бъде функция на желанието на един-двама по-особени политици, които не подбират средства за да постигнат целите си.
Искам да отбележа, че на всяка една среща сме били прями с хората и не сме изпитвали неудобство да си говорим и за собствените си грешки. Ние можем да се извиняваме, но за съжаление извинение е необходимо от правителството, чиито инициативи не бяха в полза на хората от Кърджалийско. Но нито един министър или депутат на управляващите не стори това, а напротив – те търсеха вина в други хора и в минали периоди. По този начин не можеш да потропаш на вратата на избирателя и да очакваш нещо. Стопанинът на този дом никога няма да тръгне с теб, щом не си искрен.
Да приемем хипотетично, че ситуация е много тежка и правителството просто няма пари и логично не може да оправи републиканските пътища в Кърджалийско. Но какво да кажем за темата „Малцинствата в силовите структури”. За участието на малцинствата в тези структури не е необходим кредит от Световна банка или разрешение от Международния валутен фонд. За какво говорим? След като 4 години не си бил искрен с тези хора, защо им тропаш на вратите и просиш гласове!?
 
– Отчаяни ли са хората? Ако е така, това не вещае ли пасивност на 12 май?
 
Салиха Емин: Тъжни са, но не и отчаяни. Търсят промяната, защото не искат да живеят както в последните години.
 
Мустафа Ахмед: Видях, че хората не искат да гласуват на инат, не искат и не вярват на месии – били те самообявили се за такива, или самаряни, издигнати от партийните клакьорите. Хората искат реални неща, реална политика, реални реформи, реални доходи. Това, че в Кърджалийско хората назовават проблемите с истинските им имена и знаят какво трябва да се случи след 12 май е атестация за живеещите в Източните Родопи. Вярвам, че в цяла България ще се случи промяната, защото всеки иска да живее по-добре.
 
– Както искат хората?
 
Салиха Емин: Работа и доходи. Бизнесмените искат да бъдат освободени от административния рекет. Свободният бизнес означава нови работни места, вдигане на стандарта. Много, ама много работа ни предстои по отношение на реформите в животновъдството и земеделието, за да станат тези отрасли водещи. Един малък пример. Има голям интерес от търговци, които искат да купуват пипер, който е отгледан в Източните Родопи. В същото време всички, които се опитват да отглеждат на по-големи територии тази култура среща куп пречки, в това число и от административно естество.
Кърджалийските земеделци и животновъди трябва да имат силно лоби в парламента и в изпълнителната власт. Това е нашият ангажимент.
 
Мустафа Ахмед: ДПС ще участва в следващото правителство, което ще бъде експертно. Това означава, че местната власт ще диша по-спокойно и ще се отдаде на решаването на проблемите на населението и на региона. От което пък следва, че всеки ден местната власт ще прави това, за което избирателите са й гласували доверие. ДПС във властта означава повече инвестиции в регион Кърджали.
 
– Каква я виждате България на 13 май? А какво ще се промени в Кърджали след изборите?
 
Салиха Емин: По-добрата България. Защото следващото правителство ще промени България. ДПС ще участват в новото правителство.
 
Мустафа Ахмед: Правителство с експерти от ДПС. По-заредени и по-инициативни бизнесмени. По-спокойни хора. Нашите земляци, които са на гурбет в Западна Европа вече ще изпращат средства не за оцеляване на роднините им Кърджалийско, а и за инвестиране. Защото регион Кърджали има бъдеще. Това е нашият ангажимент.
 
На снимката:
Кандидатите за депутати на ДПС – Лютви Местан, Неджми Али, Мустафа Ахмед и Салиха Емин
hard admin

*

Top