Кандидат-депутати от ДПС бяха гости на мевлида в Падина

Гюнер ШЮКРИ
Кандидатите за народни представители от ДПС в Кърджали Салиха Емин и Неджми Али бяха гости на традиционния пролетен мевлид-курбан за здраве и берекет в ардинското село Падина.
На религиозното събитие в центъра на селото присъстваха над 3000 души от Падина, Жълтуша, Бял извор и околните общини Неделино, Златоград, Джебел, Мадан, Баните и Рудозем.
Местни духовници, водени от наместник-районния мюфтия на Кърджали Ерхан Реджеб и имамина на Рудозем Вахди Делихусев, прочетоха айети от Свещената книга на мюсюлманите – Корана. Имаше и молитва за дъжд.
Всички присъстващи бяха нагостени с  пилаф, сготвен от местния майстор-готвач Ахмед Рашидов. Продуктите за мевлида бяха дарени от Джамийското настоятелство и местните жители.
Хуманното събитие уважиха още кметът на община Ардино Ресми Мурад и председателят на Предизборния щаб на ДПС в Ардино Изет Шабан.
Религиозният ритуал в Падина има 100-годишна история и е най-многолюдния в областта.  През 60-те и 70-те г. на миналия век мевлидът е забранен от тогавашното правителство. Подновява се през 1990 г. в местността „Поляните”, по-късно се взима решение да бъде в центъра на селото.
hard admin

*

Top