Капанът „Рамадан продава „златните кокошки“ на Пазара“ носи келепир за трима-четирима, другите ще се сбогуват със заплатите си от 560 лева

Ако общинските съветници в Кърджали се хванат в капана „Рамадан продава „златните кокошки” на Пазара” днес, трима-четирима от тях ще се позамогнат от комисионни. Но  повечето дълго ще се терзаят, че хем са гласували за нещо, което обрича „Пазара на производителите” на скорошен фалит, хем са напълнили касичките на колегите, хем…
…Хем още отсега трябва да са наясно, че догодина няма да попаднат в листите на партиите си с кандидатите за съветници. И заплатите от 560 лева, без удръжките, за още един мандат ще се окажат мираж!?
Защо?
Защото това вещае точка 11 от дневния ред на днешното заседание на Общинския съвет.
Шефът на пазара Рамадан Вели има купувачи за сградата „Летящата чиния”, както кърджалийци наричат бистро „Уфо”, и за няколко други обекти, които са най-печелившите за дружеството. Чака само разрешение от разпоредителния орган и ще шитне „златните кокошки” на тържището. Разбира се, ще се скрие зад колективното решение, и всички неудобни въпроси ще останат за консумация на хилядите кърджалийци, които виждат какво се случва на тържището, но не и за икономическа полиция и прокуратурата. Най-много нелицеприятни изрази ще отнесат общинските съветници, защото след някой друг месец ще се окаже, че пазарът е останал само с един покрив, сергии и затлачени шахти.
Естествено, че и в Брюксел ще ни коментират с ирония. „Брей, че тарикати, минаха два-три месеца от мониторинговия период и почнаха да го разпродават. Значи още от началото някой се е готвел за кражби”, нещо от този род ще се чува в структурите на Европейския съюз, когато стане дума за Кърджали.
*
За успешна търговия много акъл не трябва. Нужен е кураж и един калкулатор. Взимаш за толкова, продаваш за плюс толкова!
Това пък ни го каза един от най-успелите търговци в Източните Родопи за всички времена. Помолихме го да коментира случващото се в дружеството „Пазар на производителите”, който е 100 процента собственост на данъкоплатците в града край Арда и в селата от общината.
Той разсъждава така:
„Да приемем, че от продажбата на обектите в дружеството ще постъпят около 1 милион лева, с които ще се покрият част от загубите му. Но трябва да се знае, че след това  приходите от сергиите няма да могат да покриват лихвите по банковия дълг и вече дори най-добрият експерт на Европа да поеме пазара, той ще върви към фалит.
Реално обектите, които вече са изтъргувани под масата, обаче струват 1 500 000 лева, да речем.
Защо тези, които са си харесали „Уфо-то и кебапчийниците, да не си стиснат ръцете с продавача за 1 300 000 лева. Милиончето се отиграва на търг, 300 бона се дават под масата, а 200 000 лева са спестени”.
*
Ако обект „Пазар на производителите”, около който никнат търговски обекти за рекордните 2 700 лева на кв. метър, ще се продава, то днес точка 11 в дневния ред на Общинския съвет трябва да се промени.
Продажбата на печелившите обекти е на базата на корупционни практики и недалновидно мислене. Ако тържището е било управлявано толкова зле в последните 21 месеца от новото ръководство и катастрофата вече е факт, то най-добре е да се гласува да се продадат 100 процента от активите му.
Ако управлението е било „по-малко зле”, най-сетне партиите трябда да постигнат консенсус и да назначат разбиращи хора, които да спасят „Пазара на производителите” и да го направят печелившо дружество. Не може всички в района на пазара да печелят, а цените за търговска площ да скачат с всеки изминал месец, а общинското дружество да затъва. Излиза, че всички търговци са по-кадърни от директорите на дружеството.
24rodopi.com
hard admin

*

Top