Караянчева: Вземете си фуражката, г-жо Манолова, и си вървете!

ГЕРБ поиска оставката на Мая Манолова като зам.-председател на Народното събрание. Мотивите за искането бяха представени от парламентарната трибуна от народния представител от Кърджали Цвета Караянчева.
Предлагаме ви изказването й.
 
Последните две парламентарни заседания, водени от г-жа Манолова, преминаха границите на парламентарната етика и търпимост. Заместник- председателят на НС показа неспособност  да се справи с ръководството по демократичен начин и демонстрира очевадни тоталитарни прийоми.
През изминалите няколко месеца г-жа Манолова системно си  присвяваше  правото на ментор.
Превишаването на  правата  и  погазването на правилника се превърнаха във ваша запазена марка, г-жо Манолова.
Съвсем умишлено и преднамерено претупахте парламентарния дебат за бюджета, ограничавайки достъпа на опозицията до трибуната и позволявайки си да окачествите предложенията ни като несъществени и неприемливи.
Показахте невъзможност да се справите с конкретни спорни ситуации и нежелание да въдворявате ред в залата, особено ако той се нарушава от ваши съпартийци или коалиционни партньори.
Ако ние тупкаме топката, г-жо Манолова, то вашето поведение, придържайки се към спортната терминология,  не би могло да се тълкува по-друг начин освен като „брутално влизане с бутонките”.
Демокрацията не е куфар, който да натикате в килера, нито зависи от вашето снизхождение към опозицията. Казват, че стереотипите са по-устойчиви от бактериите. Но ние не можем и не искаме да се съобразяваме със стереотипите, налагани от вас.
Затова настояваме за оставка и няма да си затваряме очите за изопачаването на парламентарните практики, заглушаването на опонента и потъпкването на конституционните норми.
Не сме тук, за да се развличаме, нито да имитираме активност. Нашите избиратели очакват от нас работа и ние ще я свършим, независимо дали на вас ви се нрави или не.
Да се правите на последна инстанция навярно е белег на високо самочувствие, но не това е съдържанието на поста, който заемате. Вие се държите като шопа, който казал „Има само две мнения – грешното и моето”.
Пред цяла България блесна стремежът ви да игнорирате опозицията и да й запушите устата.  Дотолкова занемарихте парламентарната етика, че от тази трибуна освен вашия глас  друго не се чува. Отнемате думата или въобще не я давате, цензурирате, крещите, прекъсвате, правите язвителни забележки.
Вашето поведение по никакъв начин не кореспондира с принципите на парламентарната демокрация. Това е фашизъм на високи токчета!
Парламентът не ви е бащиния, нито постът на заместник-председател ви е даден гратис. Гражданите обстрелват Народното събрание с домати, а вие тука се правите, че отвън свири оркестър „Карандила”.
Шести месец българският парламент тотално се разминава с дневния ред на обществото. Пречи ви опозицията, пречат ви протестиращите. Присвоихте си компетенцията да преценявате кой дебат е по същество и кой не е?!
Ами забранете ни с декрет да говорим, пък ако нещо ни попитате, ще използваме жестомимичен превод, за да не ви дразним.
Парламентарната група на ПП ГЕРБ настоява г-жа Мая Манолова да бъде отзована като заместник-председател на парламента, заради грубо, еднолично нарушаване на правилника и суспендиране на плурализма.
Ако диктатурата може да се оприличи на еднопосочна улица, то демокрацията наподобява насрещно движение. Ако на вас не ви понася насрещното движение, вземете си фуражката, г-жо Манолова, и си вървете!
hard admin

*

Top