Караянчева вкара темата „Юмер Юсеин – шеф на Инспекцията по труда“ в парламента

Народният представител от ПП ГЕРБ Цвета Караянчева отправи парламентарен въпрос до министъра на труда и социалната политика (МТСП) Хасан Адемов във връзка с резултатите от конкурса за директор на дирекция „Инспекция по труда” в Кърджали.
В него тя пита стои ли ръководството на МТСП зад кандидатурата на Юмер Юсеин и вярно ли е, че назначението му се бави заради неизчистен конфликт на интереси. Преди седмица Караянчева алармира с писмо до Адемов, че Юмер Юсеин притежава дялове от фирма за трудова медицина и това противоречи на Закона за държавния служител. От документите, които е представил, става ясно и че лицето не отговоря на изискванията за минимум 5 години професионален опит в съответната област.
„Юмер Юсеин не е работил в системата на трудовия контрол, няма необходимата квалификация, ръководният му стаж е едва 1,6 г, а освен, че е съдружник във фирма е и политически лидер – председател на младежката организация на ДПС в Момчилград, което прави назначението му  изцяло политическо”, категорична е Караянчева.
„След като не получих отговор на писмото ми до министър Хасан Адемов, внесено в МТСП, настоявам той да ми отговори от парламентарната трибуна в петък, за да чуят всички кърджалийци ще бъде ли назначен  Юмер Юсеин за директор на Инспекцията по труда и на какво основание. При така стеклите се обстоятелства и излезли наяве факти, смятам, че неговата кандидатура е напълно несъстоятелна и е необходимо насрочването на нов конкурс, който да почива на професионални критерии и да не бъде компрометиран от политическо вмешателство”, категорична е Караянчева.
hard admin

*

Top