Караянчева в парламента: Цинизмът на властта превърна площада в кървава арена

„Днес, въпреки новите железни ограждения около парламента, ПГ на ГЕРБ е в пленарната зала, за да не позволим на БСП, ДПС и Атака да прокарат тихомълком държавния бюджет. Тук сме, за да развенчаем мита за вашия „социален бюджет”.
Вчера управляващото мнозинство превърна площад  „Народно събрание” в гладиаторска арена и окървави мирния протест на невъоръжените български студенти”.
Това заяви от трибуната на парламента народният представител Цвета Караянчева. Тя изчете декларация от ГЕРБ.
„Срещу цвета на нацията държавната машина изправи униформени със шлемове, щитове и палки. И докато в залата на парламента народните избраници от БСП, ДПС и Атака се упражняваха в риторика срещу насилието, ксенофобията и вандализма, навън полицията и жандармерията бяха изпратени да охраняват гражданския мир с палки и ритници. Под прозорците ни, уважаеми колеги, децата ни бяха блъскани, удряни, бити и арестувани на жълтите павета. И тези срамни за демокрацията кадри, пропити с необяснимо настървение, обиколиха новинарските емисии на световните агенции.
Докато премиерът Пламен Орешарски захаросваше чуждите медии, че е освободил страната от страха и е форсирал инвестиционната активност, на площада пред парламента, ерозията на доверието в управляващото мнозинство достигна котата, отвъд която разложителните процеси са необратими. Докога ще сте слепи и глухи, г-да управляващи, за гнева на унизените и оскърбените, които шестват по улиците над 150 дни и които с погнуса произнасят дори имената ви. Ако все още имате съвест и свян – подайте си оставката и си идете! Не е нужно човек да изпие цялото море, за да се увери, че е солено. Не ви ли стига омерзението, с което студентите скандират “Оставка” и ви отпращат по стъпките на Христо Бисеров?
Вие натикахте българския народ до ръба на пропастта и сега цинично наблюдавате как той се съпротивлява. Вашата лакомия за власт изкара българите по площадите и няма сила, която да ги укроти. Още по-малко, това може да стане с бой.
Парламентарната група на ПП ГЕРБ се обявява категорично срещу физическата саморазправа с мирно протестиращите български граждани, чиято единствена човешка претенция е правото на избор. Настояваме ръководството на МВР и лично вицепремиерът Цветлин Йовчев незабавно да се явят в Народното събрание и да отговорят от парламентарната трибуна – от какво бе продиктуван масираният десант на полицейски сили пред Народното събрание и да обяснят тяхното агресивно поведение?!
45 години един мракобесен комунистически режим ни хранеше с митове и цинично ни внушаваше, че властта с кръв се взема и с кръв се дава. И понеже за няколко месеца властта на социалистите в съдружие с ДПС и Атака тотално се дискредитира, не си правете илюзии, че може да я отбранявате с железни огради и палки. Римляните казват: Да получиш власт е случайност, да се откажеш от нея е доблест. Оставката на правителството е единственият полезен ход за държавата в момента и само тя може да тушира напрежението. Вдигнете си ръцете от студентския протест, не се превръщайте в узурпатори и диктатори, и не позорете страната ни. Всичко друго е форма на цинизъм и предателство към децата ни. Единственото и най-доброто, което можете да направите е да си подадете оставката незабавно!”, се казва още в декларацията.
 
hard admin

*

Top