Караянчева: Гласуването на изселниците? Все едно гостенин да ви премести спалнята в банята и да ви остави четири години да живеете така

Народният представител Цвета Караянчева пред софийския вестник „Преса”. Заглавието е на 24rodopi.com
 
Вече имахте сблъсъци за принципа на уседналост. Въведохте го, за да се спре с изборния туризъм. Сега дали ще отпадне?
– Аз мисля, че както в 40-ото народно събрание под натиска на ДПС БСП ще направи така, че принципът на уседналост да отпадне. Защото те държат на всяка цена да са във властта. Няколко пъти вече ДПС им казва, че не бива да забравят, че не са сами в подкрепата на управлението. Затова и от БСП ще направят така, че принципът да отпадне. На първо четене аз се обърнах към колегите от БСП и ги призовах да имат мъжество и да не допуснат и този път съдбата на хиляди български граждани да бъде решавана от така наречените туристи. Водени от желанието да са в управлението и това правителство да издържи максимално дълго, от БСП ще се обърнат и ще гласуват против уседналостта.
 
Защо това е толкова важно?
– Ще ви дам пример с Кърджали. Преди години тук гласуваха много хора, които имаха само постоянен адрес в общината, а всъщност живееха другаде. И тогава броят на избирателите скачаше двойно. Тези хора обаче не живееха в Кърджали, те нямаха представа за проблемите на хората. Това е все едно някой да ви дойде на гости, да ви премести спалнята в банята и да ви остави четири години да живеете така. А местните хора не излизат да гласуват, защото голяма част от тях са демотивирани.
 
Но така или иначе ДПС спечели изборите в Кърджали и когато вече беше въведен принципът на уседналост. Спорът сега не е ли по-скоро политическа игра, трупане на дивиденти преди изборите?
– Това е един рефрен от тяхна страна. Те говорят, че това е противоконституционно. Уседналост има във всички европейски страни – и във Франция, и в Англия, и в Германия. Ние като страна членка на Европейския съюз също сме въвели принципа на уседналост. Може би наистина има определено политическо говорене или по-скоро някаква поза от страна на ДПС. А виждаме, че напоследък те извиват ръце навсякъде. Виждаме в цяла България какво се случва. Безпринципни назначения на хора без никакъв професионален или ръководен опит. Стига да имат партийна книжка и да са от партийната върхушка. Овластявяне на партийни лидери.
Всъщност БСП е заложник на ДПС и това е най-голямата трагедия на партията. Това е и голямото разочарование на нейните членове. Не искам да коментирам процесите в БСП, те са си тяхна работа. Но в нашата област аз виждам, че огорчението, разочарованието на партийни членове е много голямо. Аз вървя по улиците, хората ме срещат и ми казват: „Аз съм от БСП, обаче това, което се прави, не ми харесва. Срамувам се от това, което се случва.”
Ако това е цената да останат на власт, то просто не си заслужава. Ако това е цената – да бъдеш непрекъснато под натиск, да влизаш и излизаш през задните входове, да не обръщаш внимание на общественото мнение, то тя наистина не си струва.
Сега се опитват да тушират нещата с нов Изборен кодекс. Аз не виждам защо беше необходимо да се предлага кодекс, който на 80 процента повтаря приетия от 41-вото народно събрание. Сигурно в него нещо наистина е трябвало да се промени и определено имаше забележки. Но хората искаха частта с парламентарните избори да бъде променена, да има по-голяма представителност, да има преференция, да има по-нисък праг за влизане на партии.
 
Агитацията на майчин език? В кампанията на предишните парламентарни избори това искане беше основен лайтмотив и на ДПС, но и на националистическите формации. Сега има ли такова искане?
– Ще има и то ще бъде внесено между първо и второ четене на законопроекта за нов Изборен кодекс. В заседанията на комисията ДПС са поискали да има агитация на майчин език, но по конституция официалният език е български и политическата агитация трябва да се води на него. Ако някой не го разбира, може би трябва да се използва преводач. Но аз си мисля, че в България живеят български граждани, официалният език е български и не бива да се търси политически ефект. За да може ДПС да каже на избирателите си: „Ние защитаваме интересите на българските турци, а ГЕРБ са против, те ще ви махнат джамиите отново, Бойко ще дойде да ви смени имената.” Пак старият рефрен. На БСП Ӝ е ясно, че на следващите избори ще вземе много по-малко депутати. Въпреки че социологическите изследвания сочат някаква минимална преднина на БСП. Социологията лесно може да бъде преиначена. Но ако са уверени в бъдещата си победа, защо още сега не отидем на предсрочни избори? Нека да идем на избори и по-добрият да победи. Но нека да има един различен парламент. Нека да има по-голяма представителност, нека да има мажоритарен вот, нека да има по-ниска преференция. Виждаме, че ДПС се страхува от преференция. БСП предлага 7 процента преференция – тя на практика е много трудно преодолима. За да можеш да пренаредиш листата, реалната преференция е 5 процента. И ние предлагаме това. Предлагаме задължителното гласуване.
hard admin

One Comment;

*

Top